Čović se žalio EU i SAD: Zahtjev za ukidanje ovlasti Doma naroda je rušenje Daytona

Dragan Čović (Foto Anadolija)

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović ocijenio je zahtjev Stranke demokratske akcije za ukidanjem ovlasti gornjeg parlamentarnog Doma naroda rušenjem Daytonskog sporazuma i mira u zemlji, te je nagovijestio da će Hrvati pokrenuti uspostavu federalne jedince ako ih se pokuša pretvoriti u nacionalnu manjinu.

U pismu upućenom vodećim dužnosnicima Evropske unije Ursuli von der Leyen, Josepu Borrellu, Charlesu Michelu, predsjedniku Zoranu Milanoviću, premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, te brojnim zapadnim diplomatama, Čović je izvijestio o propalim pregovorima koji su završili ove nedjelje tokom kojih je vodeća SDA uvjetovala izborne reforme ukidanjem zakonodavne uloge Doma naroda. Čović tvrdi da takvi potezi vode pretvaranju entiteta Federacije u “bošnjačku državicu”.

“Kao predstavnik politike koja zagovara hrvatski narod, potcrtavam kako ukidanje zakonodavnih ovlasti Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, njegovo svođenje na ulogu zaštite vitalnog nacionalnog interesa i izjednačavanje tog doma s Vijećem naroda Republike Srpske, predstavlja grubo kršenje Washingtonskog sporazuma i Daytonskog mirovnog sporazuma te ozbiljno ugrožava mir u BiH”, napisao je Čović, koji je i čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji.

Gornji, Dom naroda u FBiH je nacionalno koncipiran tako da svaki od tri naroda ima mogućnost učestvovati u donošenju svih zakona i odluka, te birati izvršna tijela vlasti. Istovremeno u RS-u Hrvati i Bošnjaci ne mogu utjecati na odluke većinskih srpskih vlasti, jer je potpuno razvlašten gornji parlamentarni dom.