Čović se žalio EU i SAD: Zahtjev za ukidanje ovlasti Doma naroda je rušenje Daytona

Dragan Čović (Foto Anadolija)

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović ocijenio je zahtjev Stranke demokratske akcije za ukidanjem ovlasti gornjeg parlamentarnog Doma naroda rušenjem Daytonskog sporazuma i mira u zemlji, te je nagovijestio da će Hrvati pokrenuti uspostavu federalne jedince ako ih se pokuša pretvoriti u nacionalnu manjinu.

U pismu upućenom vodećim dužnosnicima Evropske unije Ursuli von der Leyen, Josepu Borrellu, Charlesu Michelu, predsjedniku Zoranu Milanoviću, premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, te brojnim zapadnim diplomatama, Čović je izvijestio o propalim pregovorima koji su završili ove nedjelje tokom kojih je vodeća SDA uvjetovala izborne reforme ukidanjem zakonodavne uloge Doma naroda. Čović tvrdi da takvi potezi vode pretvaranju entiteta Federacije u “bošnjačku državicu”.

“Kao predstavnik politike koja zagovara hrvatski narod, potcrtavam kako ukidanje zakonodavnih ovlasti Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, njegovo svođenje na ulogu zaštite vitalnog nacionalnog interesa i izjednačavanje tog doma s Vijećem naroda Republike Srpske, predstavlja grubo kršenje Washingtonskog sporazuma i Daytonskog mirovnog sporazuma te ozbiljno ugrožava mir u BiH”, napisao je Čović, koji je i čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji.

Gornji, Dom naroda u FBiH je nacionalno koncipiran tako da svaki od tri naroda ima mogućnost učestvovati u donošenju svih zakona i odluka, te birati izvršna tijela vlasti. Istovremeno u RS-u Hrvati i Bošnjaci ne mogu utjecati na odluke većinskih srpskih vlasti, jer je potpuno razvlašten gornji parlamentarni dom.

Prethodni članakReferendumske inicijative Mosta prikupile su dovoljno potpisa
Naredni članakMadeleine Albright, bivša američka državna sekretarica, umrla u 84. godini