Crna Gora članica Savjeta UN-a za ljudska prava

Podgorica

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Crna Gora bit će članica Savjeta UN-a za ljudska prava u okviru istočno-evropske grupe država u periodu od 2022. do 2024. godine, saopćeno je iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova.

Izuzetan uspjeh crnogorske diplomatije rezultat je, kako ističu, demokratskih vrijednosti koje Crna Gora baštini, te opredjeljenja da temeljne tekovine poput ljudskih prava i sloboda štiti i kontinuirano unapređuje na nacionalnom i međunarodnom nivou, prenosi RTCG.

“Tokom predstavljanja crnogorske kandidature za članstvo u ovom tijelu, predstavljena je jasna orijentacija naše države da sve njene politike i strategije budu usmjerene ka reformskim procesima, te nadgradnji demokratskih kapaciteta i osiguravanju prosperiteta, blagostanja i bolje budućnosti svih građana”, poručuju iz Ministarstva.

Članstvo u ovom tijelu svjetske organizacije, kako kažu, dodatna je obaveza da poštovanje i zaštita ljudskih prava ostanu imperativ na unutrašnjem planu, predstavljajući istovremeno i obavezu da Crna Gora i dalje bude pouzdan partner međunarodne zajednice pružajući podršku u naporima da spriječi kršenje prava i suzbijanje sloboda širom svijeta.

“O takvom opredjeljenju Crne Gore svjedoči činjenica da je naša država aktivna u gotovo svim multilateralnim forumima koji promoviraju ljudska prava”, zaključuju iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova.

Đukanović: Crna Gora će opravdati zadobijeno povjerenje članstva UN

“Uvjeren sam da će Crna Gora i njene diplomate i ovoga puta opravdati zadobijeno povjerenje članstva UN i otići korak više u zastupanju i odbrani fundamentalnih principa međunarodnog prava ljudskih prava”, napisao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović na Twitteru, prenosi RTCG.

Prethodni članakKurz prešao u parlament Austrije kao vođa vladajuće stranke
Naredni članakMeđunarodni dan bijelog štapa: “Ako ne vidimo, nismo nevidljivi”