Crna Gora obilježava 30 godina otkako se proglasila prvom ekološkom državom

Crna Gora

Vlada neće zataškavati crne ekološke tačke i posvetit će se ekologiji na putu do članstva u Evropskoj uniji, obećali su dužnosnici u nedjelju, tri desetljeća od proglašenja Crne Gore prvom ekološkom državom, no idejni začetnik te ideje upozorava da su to 30 propuštenih godina zbog nesposobnih političara. 

Deklaracija o ekološkoj državi Crnoj Gori usvojena je na sjednici crnogorskog parlamenta održanoj na planini Durmitor 20. septembra 1991. godine i njom je  definirano strateško opredjeljenje “da Crna Gora usvaja i primjenjuje najviše standarde i norme iz oblasti zaštite životne sredine, očuvanja prirode i ekonomskog razvoja na principima ekološki održivog sistema”.

Godinu nakon donošenja, Deklaracija je bila predstavljena na konferenciji Ujedinjenih naroda o zaštiti okoliša.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić na svečanosti je rekao da će vlada Crne Gore bezrezervno biti posvećena radu na Poglavlju 27 iz evropske agende, kao jednom od ključnih izazova u pogledu implementacije pravnih stečevina EU u oblasti životne sredine i klimatskih promjena.

“Jednako tako, ova vlada neće dozvoliti zataškavanje takozvanih crnih ekoloških tačaka, ali ni otvaranje novih, kroz devastiranje naših ekoloških bisera, kao što je to slučaj s koritom rijeke Tare, koji su prouzrokovale određene neodgovorne instance i nesavjesni pojedinci”, rekao je.

Pritom je Krivokapić istakao da je uz “vrijedne i poštene ljude, prirodna sredina najvažniji i trajni resurs Crne Gore”.

“Oko vas je umjetničko djelo zvano – Crna Gora. Učinimo sve da u budućnosti dobije svoj novi okvir”, zaključio je crnogorski premijer.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da priroda nije štedjela u toj zemlji te je zadatak današnjih generacija da to očuvaju. Podrška međunarodnih partnera izuzetno je važna, ali je i jako važna regionalna saradnja zbog predjela koje dijele sa susjedima.

Pritom je upozorio da bi “izostanak konstantne saradnje, koordinacije, inovativnih rješenja država regije u cilju očuvanja okoliša i adekvatne turističke valorizacije predjela”, mogao pridonijeti “porastu brojnih izazova i daleko smanjiti razvojne potencijale regije”.

Hajduković: 30 propuštenih godina

Idejni tvorac ekološke države Crne Gore prof. dr. Dragan Hajduković smatra da se danas u toj državi obilježava 30 propuštenih godina te kaže da je Crna Gora morala učiniti više za tri desetljeća otkako je proglašena ekološkom državom.

“Mi ustvari slavimo 30 propuštenih godina. Potpuno propušteni period za koji je Crna Gora mogla postati jedna od najboljih, najpoznatijih i najpoštovanijih država Europe i svijetu”, rekao je Hajduković za RTCG.

Pritom je kritički govoroio o politikom vodstvu, prenosi Hina.

“Crna Gora je, slikovito govoreći, država koju je Bog velikodušno nagradio prirodom, i surovo, veoma surovo kaznio političarima, kako vlasti, tako i opozicije”.

Prethodni članakNakon duge borbe s karcinomom preminuo slavni britanski glumac John Challis
Naredni članakTroškovi za dopunske manjinske izbore iznosit će oko deset miliona kuna