Diplomatska inicijativa: Šta je Erdogan razgovarao s Putinom, Merkel i Kadhimijem

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan obavio je u subotu telefonske razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom,njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i premijerom Iraka Mustafom Al-Kadhimijem

U saopćenju iz Ureda za komunikacije Predsjedništva Turske navedeno je kako je tokom razgovora Erdogan i Putina bilo riječi o regionalnim pitanjima, posebno o koracima za poboljšanje odnosa Turske i Rusije, te razvoju događaja u Afganistanu.

Dvojica lidera međusobno su razmijenili poruke saučešća nakon prošlosedmičnog pada aviona za gašenje požara u turskom gradu Kahramanmaras, a u kojem su poginuli turski i ruski članovi posade.

Navodeći da Turska i Rusija pridaju veliku važnost saradnji u energetskom sektoru, Erdogan je izjavio kako očekuju povećanje protoka plina putem Turskog toka, što je jedan od znakova saradnje na ovom polju.

Osvrnuvši se i na aktuelna dešavanja u Afganistanu, Erdogan je izjavio kako su spremni i u budućnosti preuzeti obavezu i odgovornost za sigurnost i rad aerodroma u Kabulu, u slučaju da se za to stvore odgovarajući uvjeti.

Izjavio je da će ova odgovornost i obaveza koju će Turska nastaviti doprinijeti uklanjanju zabrinutosti svih strana, posebno međunarodne zajednice i afganistanskog naroda.

Erdogan je poručio kako imaju želju da u Afganistanu dođe do glatke tranzicije, te naglasio kako je važno da talibani ne ponavljaju svoje greške iz prošlosti, da djeluju s razumijevanjem prema svim etničkim grupama i da ispune svoja obećanja.

Podvukao je da bi nova vlada koja će biti uspostavljena u Afganistanu trebala biti sveobuhvatna i reprezentativna, odražavajući raznolikost afganistanskog naroda

Izražavajući da je početak razgovora o pitanjima mira i sigurnosti između talibana i republičkih čelnika u Kabulu znak nade, Erdogan je podvukao da bi tokom tog procesa dijaloški kanali s talibanima trebali ostati otvoreni te da bi trebalo slijediti postepeni angažman umjesto pristupa koji se temelji na strogim uvjetima.

Erdogan je pozdravio umjerene poruke koje su za sada dali talibani, te podvukao da će djelovanje talibana, a ne njihove riječi, oblikovati nadolazeći proces.

Erdogan i Putin dogovorili su koordinaciju u odnosima koji će se razvijati s vladom koja će biti uspostavljena u Afganistanu u narednom periodu.

U saopćenju iz Ureda za komunikacije Predsjedništva Turske navedeno je kako su Erdogan i irački premijer Kadhimi razgovarali o tursko-iračkim odnosima i regionalnim temama.

Erdogan je rekao kako su zadovoljni pozitivnim tokom odnosa na trgovačkom, vojnom i obavještajnom području te da bi trebali pojačati saradnju u borbi protiv terorizma.

Ističući da je teroristička organizacija PKK-a i dalje prisutna u Kandilu, kao i u Mahmuru i Sincaru, koji su direktno pod kontrolom centralne vlade, Erdogan je rekao da su u posljednjoj operaciji na položaje koje je koristila teroristička organizacija PKK-a i njeni ogranci, bili meta samo članovi te organizacije.

Erdogan je podvukao kako nisu tačne tvrdnje da su meta operacije bili bolnica i dom zdravlja, već skloništa koja su koristili teroristi PKK-a.

Naglasivši kako se PKK-a hvata za ovakve laži kada je stjerana u ćošak, Erdogan je istakao da je Turska, sa svojim visokim nivoom vojnih sposobnosti, pokazala također visoki nivo osjetljivosti u ovakvim operacijama.

Erdogan je u razgovoru s njemačkom kancelarkom Merkel poručio kako je pred Evropom velika obaveza da riješi pitanje ilegalnih migracija iz Afganistana prije nego što preraste u krizu.

Podvlačeći kako je novi migracijski val neizbježan ako se ne poduzmu potrebne mjere u Afganistanu i Iranu, Erdogan je rekao da Turska, koja trenutno prima pet miliona izbjeglica, ne može podnijeti dodatno migracijsko opterećenje koje dolazi iz Afganistana.

Erdogan je kazao kako izbliza prate dešavanja u Afganistanu, te kako su spremni i u budućnosti preuzeti obavezu i odgovornost za sigurnost i rad aerodroma u Kabulu, u slučaju da se za to stvore odgovarajući uvjeti. Naveo je da će ova odgovornost i obaveza koju će Turska nastaviti doprinijeti uklanjanju zabrinutosti svih strana, posebno međunarodne zajednice i afganistanskog naroda.

Ponovio je da nova vlada koja će biti uspostavljena u Afganistanu trebala biti sveobuhvatna i reprezentativna, ocijenivši vrlo značajnim početak razgovora o pitanjima mira i sigurnosti između talibana i republičkih čelnika u Kabulu.

Dodao je kako je neophodno spriječiti humanitarnu tragediju s obzirom na migracijsku situaciju koja dolazi iz Afganistana i pružiti hitnu pomoć tim ljudima u Afganistanu i susjednim zemljama.

Također je kazao kako bi se, da bi se smanjio pritisak, trebala povećati financijska podrška relevantnih institucija UN-a, naročito Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice, kako bi se osigurala njihova aktivnija uloga.

Navodeći da su razgovarali i sa Iranom te da su povećali mjere na iranskoj granici, Erdogan je izjavio kako je pred Evropom velika obaveza da riješi pitanje ilegalnih migracija iz Afganistana što je prije moguće, prije nego što preraste u krizu.

Podvukao je kako nespremnost Evropske unije da ispuni opravdano očekivanje Turske u kontekstu ažuriranja Sporazuma od 18. mata sa svim elementima, negativno utiče na potencijal saradnje na području migracija.

Navodeći da je teret koji su donijeli milioni sirijskih izbjeglica, kao i najnoviji događaji u Afganistanu, povećali zabrinutost i osjetljivost turske javnosti, Erdogan je naglasio kako nije realno da Europska unija ima veća očekivanja od Turske prije ažuriranja Sporazuma od 18. marta sa svim svojim elementima.