Đokoviću odbijena viza, mora napustiti Australiju

Novak Đoković (Foto Fena)

Jedan od najboljih tenisera svijeta Srbin Novak Đoković nakon sedam sati provedenih na aerodromu u Melbourneu nije dobio vizu za ulazak u zemlju i morat će napustiti Australiju, prenose australski mediji.

Prema istim izvorima Đokovićevi advokati će uložiti žalbu, ali kako sada stvari stoje prvi teniser svijeta neće nastupiti na Australian Openu jer nije vakcinisan.

Lokalne vlasti države Victorije, čiji je Melbourne glavni grad, nisu mu odobrile ulazak u zemlju jer nije vakcinisan, a potom nije podnio odgovarajući zahtjev. Đoković je navodno aplicirao za pogrešnu vizu, koja ne podržava medicinsko izuzeće za vakcinaciju.

Đoković je vjerovao kako je preskočio najveći problem kada je dobio ljekarsku dozvolu za nastup na prvom Grand Slam turniru sezone. Međutim, Đoković se našao u problemima jer nije pravilno ispunio obrazac za vizu.

Savezna carinska služba kontaktirala je vladu države Victorije, kada je Đokovićev tabor uočio pogrešku, navode dnevne novine The Age. Ali ovaj zahtjev je odbijen, kaže Jaala Pulford, ministrica države Victorije.

“Savezna vlada nas je pitala podržavamo li zahtjev za vizu Novaka Đokovića za ulazak u Australiju. Nećemo odobriti ovaj zahtjev. Uvijek smo bili jasni u dvije tačke, podnošenje zahtjeva za vizu je preduvjet savezne države,” objasnila je na Twitteru.

Đokovićev otac Srđan izjavio je za beogradski portal B92 da je najbolji teniser svijeta “trenutno smješten” u jednoj prostoriji u zračnoj luci na aerodromu u Melbourneu.

“Kod njega niko ne može ući”, rekao je otac aktuelnog šampiona Australian Opena ustvrdivši da se ispred Đokovićeve sobe “nalaze dva policajca”.

Đoković, šuteći o svom statusu imunizacije, već je bio na nišanu australske javnosti, posebno nakon što je dobio medicinsko izuzeće za učestvovanje na Australian Openu.

Australski premijer Scott Morrison izjavio je da će prvi teniser svijeta morati dokazati da je ljekarsko izuzeće od vakcinacije protiv virusa korona koje je dobio autentično ili će ga prvim avionom poslati kući.

Prije toga Teniski savez Australije i vlada države Victorije objavili su da Đoković nije imao nikakav poseban tretman da bi bi dobio liječničko izuzeće od cijepljenja protiv koronavirusa, koje je obavezno sa sve koji će nastupiti na Australian Openu. Dužnosnici su rekli da je Đoković bio jedan od rijetkih, od njih 26, koji su zatražili izuzeće i dobili ga.