Do 3.600 kuna mjesečno vlasnicima smještaja za izbjegle iz Ukrajine

Davor Božinović (Foto Screenshot)

Vlada je u srijedu donijela Odluku o finansiranju troškova stambenog zbrinjavanja raseljenih osoba iz Ukrajine u pojedinačnom smještaju, po kojoj će država do najviše 3.600 kuna mjesečno isplaćivati vlasnicima koji svoje nekretnine ustupe za smještaj izbjeglica.

Vlada je na sjednici odlučila da će se troškovi plaćati temeljem ugovora o najmu s MUP-om (Upravom civilne zaštite) koji će se sklapati na rok od šest mjeseci, s mogućnošću produženja najviše do godinu.

Trošak korištenja stambene jedinice u pojedinačnom smještaju podmirivat će se vlasniku jednom mjesečno, a obuhvatat će najam prostora i režije.

Za samca trošak će se podmirivati u iznosu od 50 kuna po danu, a za više osoba tako da će za prvog člana to biti 40 kuna, drugog člana 30, trećeg 20, a četvrtog i svakog sljedećeg člana po 10 kuna.

Stambena jedinica treba imati minimalno 30 metara kvadratnih površine stambenog prostora za jednu osobu, odnosno za svaku sljedeću osobu iz domaćinstva po pet metara kvadratnih.

Prostor mora imati kuhinju i kupatilo sa sanitarnim čvorom, treba biti opremljen potrebnim namještajem i aparatima te imati svu potrebnu komunalnu infrastrukturu.

Novac će se osigurati u državnom budžetu u glavi Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, na poziciji Uprave za robne zalihe, naveo je potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Za provedbu ove odluke Vlada je zadužila MUP i ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a Uprava civilne zaštite donijet će uputu za njenu provedbu.

MUP će na internetskim stranicama Uprave civilne zaštite objaviti javni poziv za ustupanje stambenih jedinica za pojedinačni smještaj na korištenje raseljenim osobama iz Ukrajine.