Dodik ne odustaje od blokade države, a izbornu reformu prepušta FBiH

Palmer i Dodik (Foto Srna)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik odbacio je u srijedu pozive posrednika iz EU-a i SAD-a da odmah prekine blokadu rada centralnih tijela državne vlasti te je najavio da neće pristati na izmjene Izbornog zakona kojima bi se uveo neizravni način biranja članova državnog vrha.

Dodik i čelnici nekoliko drugih stranaka koje čine vladajuću većinu u entitetu Republika Srpska sastali su se u Sarajevu s američkim izaslanikom za izbornu reformu u BiH Matthewom Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst, posrednicima koji trebaju pomoći BiH da izađe iz pat pozicije.

Njih dvoje su ranije u srijedu upozorili da se odmah mora spriječiti eskalacija političke krize u BiH tako što će dužnosnici iz reda manjeg bh. entiteta prestati blokirati donošenje odluka u tijelima državne vlasti.

Ta blokada traje od augusta pošto je bivši visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko nametnuo zakon kojim se kao nijekanje ratnih zločina potvrđenih sudskim presudama sankcionira kao krivično djelo.

Na Dodikov poticaj Parlament RS-a izglasao je da će blokirati rad tijela vlasti BiH sve dok taj zakon ne bude povučen.

Dodik je u srijedu ponovio da od tog uvjeta ne odustaje bez obzira na pozive Palmera i Eichhorst.

Najavio je spremnost na neku vrstu kompromisa tako što bi se donio novi zakon kojim bi se kažnjavao svatko ko bi nekome pripisao kolektivnu krivnju za ratne zločine, odnosno genocid.

U tom bi slučaju, naznačio je Dodik, dužnosnici iz RS-a mogli bi prekinuti blokade.

Palmer i Eichhorst za vikend planiraju u Neumu okupiti čelnike važnijih političkih stranaka kako bi s njima pokušali finalizirati pregovore o izmjenama Izbornog zakona, no Dodik je najavio da on tamo neće ići.

Objasnio je da za njegovim dolaskom u Neum nema potrebe jer je glavni problem kako riješiti problem izbornog modela u Federaciji BiH o čemu se trebaju dogovoriti Hrvati i Bošnjaci.

Vlada u RS-u usaglasit će se sa svakim dogovorom pod uvjetom da se od njih ne traži prihvatanje modela neizravnog biranja člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, najavio je.

“Nema mogućnosti da RS pristane na neizravni izbor”, kazao je Dodik.

Dolazak u Neum potvdili su čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović i Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, a odbili su Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) i Demokratska fronta (DF) koju vodi Željko Komšić, jedan od trojice članova Predsjedništva BiH.

SDP i DF kažu da ne žele učestvovati ni u kakvim razgovorima o izmjenama Izbornog zakona sve dok Dodik ne prekine blokadu rada tijela državne vlasti.

“Dok traje državni udar što ga provodi Milorad Dodik DF ne može učestvovati na pregovorima kojima se pokušava udovoljiti Draganu Čoviću”, izjavio je u srijedu glavni sekretar DF-a Dženan Đonlagić.