Dodik – prijeti blokadama u Predsjedništvu, Inzko – olakšao Schmidtu, s Miloradom bio na „ti“

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da se “Republika srpska neće povući ni pedalj u političkoj borbi u vezi sa nametanjem odluke Valentina Inzka” i da ga “raduje pojačana svijest i odgovornost svih političkih faktora u Rs-u”. S druge strane odlazeći visoki predstavnik Valentin Inzko kaže da je posljednjom odlukom o nametanju odredbi Krivičnog zakona BiH o negiranju genocida u BiH rasteretio svog nasljednika Christiana Schmidta.

“Jedinstveno smo nastupili što je funkcionalno i korisno za sve građane. Ovo nije ničija pojedinačna politička borba. Ovo je borba svih nas. Ako nas ovdje slome i patosiraju, Republika srpska nema budućnosti”, izjavio je Dodik.

On ističe da aktuelna situacija u BiH “može trajati danima, mjesecima, godinama”, te da izlaz iz krize vidi u tome da se “nametnuta Inzkova odluka odmah stavi van snage”.

“Ukoliko suspenduju Inzkovu odluku možemo razgovarati. Ako nastave napade na Republiku srpsku slijede nove odluke i zakoni. I neka znaju da ćemo sprovoditi usvojene odluke u Narodnoj skupštini. Odbijamo postupanje sudova i tužilaštva BiH po nametnutim zakonima”, rekao je Dodik u intervjuu za “Večernje novosti”.

Dodik je rekao da predstavnici Republike srpske neće odlučivati u zajedničkim institucijama BiH sve dok se ovo pitanje ne povuče, a kada se povuče onda će se odlučivati šta dalje.

“Moguće je samo da se praksa nametnutih zakona i odluka poništi i da uđemo u dijalog o tome. Mi ne bježimo od dijaloga, ali to podrazumjeva jasno da se kaže gdje je mjera i da se ljudima omogući sloboda govora, stava i političkog odnosa prema nekom pitanju”, rekao je Dodik.

On je naveo da će Rs “zaštiti svakog građanina od nametnutih rješenja Inzka”.

“Oformit ćemo advokatske timove i nikoga nećemo ostaviti na vjetrometini. Policija Republike srpske imat će obavezu, čim zakoni koje smo usvojili stupe na snagu da po njima postupa i štiti građane”, rekao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH kaže da nema strah od hapšenja zbog izrečenih stavova o Srebrenici, te da je zato od početka tražio da ga čuva policija Republike srpske, “a ne da ga štite oni koji bi ga hapsili”.

Dodik je rekao da će ići u Sarajevo u Predsjedništvo, jer “ima situacija kada hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić može da zakaže sjednicu” kada on nije prisutan i da “izglasava neke odluke, osim vojnih”.

“Nekada će biti potrebno moje fizičko prisustvo na sjednici da bi potegao pitanje nacionalnog interesa i stvari prebacio na Narodnu skupštinu Republike srpske”, rekao je Dodik.

On je istakao da će njegovo djelovanje u Predsjedništvu BiH biti takvo da će na svakom pitanju, odnosno odluci Predsjedništva, koje se stavi pred njega, potegnuti pitanje vitalnog i nacionalnog interesa, te da će od zapisnika pa do svih drugih odluka glasati protiv u prvom krugu, a u drugom potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

“I to sve ide u Narodnu skupštinu Republike srpske koja je mjesto konačne odluke. Narodna skupština je mjesto odluke, a ne Predsjedništvo BiH i toga neka budu svjesni u Sarajevu”, kazao je Dodik.

U intervjuu za BN TV, Valentin Inzko je, međutim, rekao da njegova odluka proizilazi iz sudskih presuda Međunarodnog suda u Hagu.

Što se tiče haosa koji je nastao, ističe da je i ranije bilo puno bojkota državnih institucija, čak nisu dolazili ni na posao.

– Ovaj put je malo drugačije oni dolaze na posao, idu u državne institucije, ali ne glasaju – pojašnjava.

Naglašava da je srpski narod dobar i da mu je žao svih nevinih žrtava bez obzira kome pripadaju.

Inzko je podsjetio da je 2008. godine Milorad Dodik rekao da je u Srebrenici bio genocid.

Kaže da je bošnjački narod koji je i imao najviše žrtava trebao priznati počinjene zločine nad drugim, jer bi tako podstakao i ostale.

– Među ljudima nema problema, oni su komšije razgovaraju. Problema nema ni u biznisu, ali kod političara oni pričaju o tim razlikama među narodima i ljudima – govori Inzko.

Kaže da nije vidio zakone koje je donijela NSRS, te dodaje da je za njega RS dejtonska kategorija.

Inzko je odbacio tvrdnje da je ovom nametnutom odlukom pomogao Bakiru Izetbegoviću i Miloradu Dodiku da im ovo služi za nacionalnu hemogenizaciju Bošnjaka na jednoj i Srba na drugoj strani.

Volio bi, kaže, da je nametnuo zakon o javnim nabavkama i o porijeklu imovine, lažnim diplomama, ali nije imao tu mogućnost, jer su mu rekli da rješenja u BiH treba da donose domaći političari.

Priznaje da je bio dobar s Miloradom Dodikom, da ga je poznavao i ranije i posjećivao je njegovu porodicu.

– Bio sam i na slavi, Đurđevdanu, kod njegovog oca. Bili smo na “ti”… On je govorio da je u Srebrenici bio “genocid”. Da Radovan Karadžić treba da se preda Hagu…Bio je miljenik zapada… – konstatuje Inzko.

Navodi da je Dodiku odgovaralo kada je međunarodna zajednica intervenisala u njegovu korist, kao u slučaju kada je prvi put izabran za predsjednika Vlade RS, kada je smijenjen predsjednik RS (Nikola Poplašen).

Napomenuo je da ne vjeruje u Dodikove priče o razlazu, te dodaje da je počasni građanin Laktaša, odakle je i Milorad Dodik.