Dodik se obrušio na SAD zbog sankcija, Džaferović poziva EU da slijedi Washington

Šefik Džaferović (Foto Fena)

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je u srijedu navečer da ga američke sankcije neće odvratiti od dosadašnjeg ponašanja i politike, a bošnjački član državnog vrha Šefik Džaferović pozvao je  EU da i ona posegne za sankcijama.

Nakon što je objavljena odluka američkog Ministarstva finascija kojom su zbog ugrožavanja stabilnosti BiH i kršenja Daytonskog sporazuma te umiješanosti u korupciju sankcijama kažnjeni Dodik i njegov pravni savjetnik Milan Tegeltija, u Banjoj Luci se vanredno sastao Izvršni odbor vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), piše Hina.

Dodik je nakon toga na konferenciji za medije kazao da su ga SAD optužile bez ikakvih dokaza predbacujući Washingtonu da se izravno miješa u unutrašnje poslove BiH, “neskriveno podupire muslimane i opoziciju” u svrhu destabilizacije Republike Srpske koja je, po njegovom sudu, jedina održiva jer će se BiH, kako tvrdi, svakako raspasti.

“Oni žele muslimanima stvoriti državu i to je problem”, kazao je Dodik kojem je putovanje u SAD zabranjeno još 2017. godine kada je prvi put označen osobom koja izravno prijeti provedbi Daytonskog sporazuma.

Dodikov je zaključak da je svijet u haosu i SAD u takvoj situaciji pokušava uspostaviti svoje standarde koji su njemu neprihvatljivi, rekao je i američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona nazvao lašcem.

Dodik očekuje da se Njemačka pridruži američkoj politici sankcija, ali je poručio da ga ni to neće spriječiti da nastavi s dosadašnjom politikom koja se svodi na to da se RS-u osigura što veći stepen samostalnosti, a u konačnici omogući otcjepljenje od BiH.

Kazao je da je kontaktirao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem koji mu je potvrdio da Srbija neće podržati bilo koje sankcije.

“Meni je ostalo samo da očekujem da me ubiju, pa ako se to desi želim da se zna da su to učinili Amerikanci u saradnji s Britancima”, izjavio je Dodik.

Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović na uvođenje sankcija Dodiku reagirao je izjavom da je to jasna poruka da se neće tolerirati politika koja vodi rušenju državnih institucija BiH.

“Ohrabrujem i pozivam članice Evropske unije i naše druge međunarodne partnere i prijatelje širom svijeta, da podrže ovu akciju i priključe joj se. Ako Dodik nastavi raditi na rušenju države i mira, sankcije već od sutra trebaju biti proširene i pojačane, te trebaju sve oštrije pogađati sve širi krug njegovih saradnika”, izjavio je Džaferović.

Britanski ambasador u BiH Matthew Field u objavi na Twitteru potvrdio je da i London podupire sankcioniranje Dodika.

“Destabilizacija i korupcija predstavljaju prijetnju napretku ostvarenom u proteklih 26 godina. Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti raditi s partnerima na pružanju potpore BiH”, napisao je Field.

Prethodni članakChristian Schmidt: Dodik je zasluženo kažnjen zbog destruktivnog ponašanja
Naredni članakĐokoviću odbijena viza, mora napustiti Australiju