Dodik uvjeravao Baerbock da RS ne planira otcjepljenje od BiH

Milorad Dodik (Foto Anadolija)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zanijekao je u četvrtak kako on lično, odnosno vlasti entiteta Republika Srpska, planira secesiju tog entiteta kazavši kako je takva uvjeravanja prenio i njemačkoj ministrici vanjskih poslova Annaleni Baerbock. 

Šefica njemačke diplomatije u četvrtak se tokom posjete Sarajevu zajednički sastala sa svom trojicom članova Predsjedništa BiH, a Dodik i Šefik Džaferović nakon toga su novinarima kazali kako je to bio dobar i koristan susret, pa su njih dvojica tako nakon dužeg vremena imali gotovo istovjetne ocjene o nekom događaju.

“Rekao sam da nemamo secesionističke planove”, kazao je Dodik nakon sastanka s Baerbock pojašnjavajući kako je centralna tema zapravo bila šta Njemačka može učiniti kako bi pomogla BiH, odnosno može li ta zemlja i pod kojim uvjetima napokon dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, posebno u svjetlu ukrajinske krize.

Dodik tvrdi kako na sastanku nije bilo ni riječi o sakcijama kojima bi on mogao biti podvrgnut kako je to ranije predlagala Baerbock, baš kao što na dnevnom redu nisu bile ni eventualne sankcije Rusiji. Kazao je kako je i njemačkoj ministrici prenio uvjeravanja da sigurnosno stanje u BiH uopće nije tako loše kako ga neki prikazuju te da ne postoji prijetnja od sukoba i rata.

Džaferović je u odvojenoj izjavi kazao kako je sastanak s Baerbock bio “važan, konstruktivan i uspješan” jer se potvrdilo kako Njemačka želi pomoći BiH kako bi što prije prebrodila sadašnju krizu i nastavila napredovati na evropskom i NATO putu.

“Možemo očekivati snažniji angažman Njemačke i u BiH kao i na cijelom Zapadnom Balkanu i regiji”, kazao je Džaferović.

Njegova je poruka kako je u sadašnjim okolnostima najvažnije osigurati puno funkcioniranje državnih tijela vlasti u BiH, prekinuti s blokadama te s bilo kakvim prijetnjama suverenitetu i teritorijalnom integritetu države, što podrazumijeva i poništavanje zaključaka Narodne skupštine RS o preuzimanju ovlasti od države na planu pravosuđa, carina, odbrane i sigurnosti.

Prethodni članakBaerbock: Stabilnost i cjelovitost BiH se mora očuvati, nema novca za separatiste
Naredni članakNjemačka odlučno podržava Schmidta kao visokog predstavnika za BiH