Dodikovi saradnici najavili prekid blokade države BiH

Milorad Dodik

Dužnosnici iz bh. entiteta Republika Srpska prekinut će blokadu centralnih tijela vlasti Bosne i Hercegovine i već od ove sedmice počet će učestvovati u njihovom radu, potvrdili su u srijedu dužnosnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata na čijem je čelu Milorad Dodik.

Njegov bliski saradnik Nebojša Radmanović, koji je ujedno zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma parlamenta Bosne i Hercegovine, kazao je kako će zastupnici SNSD-a doći u Sarajevo na sjednicu državnog parlamenta zakazanu za četvrtak.

“Ponašat ćemo se u skladu sa zaključcima Narodne skupštine RS-a”, kazao je Radmanović.

Narodna skupština RS-a u utorak je usvojila zaključke po kojima dužnosnici iz tog entiteta u Parlamentu BiH, Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH ubuduće “mogu učestvovati na sjednicama tih tijela, ali na način da u svom odlučivanju uvažavaju stajališta i odluke” tijela vlasti RS-a.

Dodik je uz to najavio kako će u parlamentarnu proceduru biti upućen prijedlog o zabrani zloupotrebe pojma genocid, čime bi se nadopunio zakon o zabrani nijekanja ratnih zločina kojeg je u julu prošle godine nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

Upravo je ta činjenica bila povodom da Dodik kroz parlament RS nametne odluku o blokadi rada tijela vlasti BiH sve dok se Inzkov zakon ne povuče.

Zbog toga se Dodik našao na udaru američke administracije koja mu je nametnula sankcije.

Dodik je sada od uvjeta postavljenog u augustu prošle godine odustao, a pokušaj preinake nametnutog zakona opozicija je protumačila kao znak Dodikove slabosti i poraza političkog koncepta kojeg je sam izmislio.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović kazao je kako Dodikov manevar s preinakama u zakonu kojeg je nametnuo Inzko u biti predstavlja “jedno veliko ništa”, jer u nametnutom zakonu ionako nigdje ne piše da je neko kolektivno odgovoran za Genocid, pa tako to nisu ni bosanski Srbi niti RS.

“Ono što je rađeno mjesecima završilo je fijaskom. Sjednica (Narodne skupštine RS) poslužila je samo da se otvore vrata povratku u institucije države BiH”, kazao je Šarović novinarima u Banjoj Luci.

Prethodni članakBiH: Opozicija iduće sedmice planira nastavak pregovora o izbornoj reformi
Naredni članakVečernji list: Tone zaraznog otpada iz naših bolnica spaljuju se u Austriji