Donald Trump i Benjamin Netanyahu više nisu prijatelji

US President Donald Trump with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu prior to Trump departure to Rome at the Ben Gurion International Airport in Tel Aviv on May 23, 2017. Photo by Kobi Gideon / GPO ***HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES*** *** Local Caption *** ארצות הברית ארהב ארה"ב דונלד טראמפ נשיא אמריקה

Donald Trump više nije prijatelj bivšeg izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kojeg optužuje da ga je iznevjerio kada je lani čestitao Joeu Bidenu na izbornoj pobjedi: “Neka se goni!”, poručio mu je.

Bivši američki predsjednik rekao je to u razgovoru s izraelskim novinarom Barakom Ravidom koji priprema knjigu o izraelsko-američkim vezama u Trumpovu mandatu, napisao je u petak novinar na informativnom portalu Axios.

“Donald Trump i Benjamin Netanyahu bili su četiri godine bliski politički saveznici dok su bili na vlasti, barem u javnosti”, piše Ravit. “Tome je došao kraj”.

Novinar dodaje da se s Donaldom Trumpom dvaput sastao radi svoje knjige “Trumpov mir: Abrahamovi dogovori i preoblikovanje Bliskog istoka”. Oba puta je bivši američki predsjednik, koji nikad nije priznao izborni poraz, oštro kritizirao Netanyahua, danas čelnika izraelske oporbe.

“Sviđao mi se Bibi. I dalje mi se sviđa. Ali sviđa mi se i odanost. Prva osoba koja je čestitala Bidenu bio je Bibi. I ne samo da mu je čestitao, nego je o tome napravio i video snimku”, rekao je Trump u aprilu. “Bio je među prvima. Od tada nismo razgovarali. Neka se goni”.

Donald Trump je ocijenio da je više učinio za Izrael i za Netanyahua nego bilo koji američki predsjednik. Spomenuo je povlačenje SAD-a iz ugovora o iranskom nuklearnom programu 2015. godine, preseljenje američke diplomatije u Jeruzalem, ostanak američkih snaga u regiji i priznavanje izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni.

Izraelski novinar je u julu ponovo razgovarao s bivšim američkim predsjednikom kada je izraelski premijer smijenjen nakon 12-godišnje vladavine. “Drag mi je, ali odavno je tamo”, rekao je Trump.

Netanyahu je reagirao u saopćenju koje je poslao Axiosu. “Veoma cijenim velik doprinos predsjednika Trumpa Izraelu i njegovoj sigurnosti”, istakao je bivši premijer. “Ali isto tako shvatam važnost čvrstog saveza Izraela i SAD-a i zato mi je bilo važno čestitati novoizabranom predsjedniku”.