Dragan Čović ponovno izabran za predsjednika HDZ-a BiH

Dragan Čović je u subotu ponovno izabran za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, rekavši kako očekuje da će se u sljedećim mjesecima ubrzati evropski put zemlje i s partnerima iz bošnjačkih i srpskih stranaka postići dogovor o izbornim i ustavnim reformama. 

Čović, koji je na čelu HDZ-a BiH od 2005. godine, bio je jedini kandidat za predsjednika na XIV. Saboru stranke. Za njegovu zamjenicu ponovno je birana Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

Potpredsjednici u iduće četiri godine bit će visoki dužnosnici HDZ-a BiH u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti države BiH i entiteta Darijana Filipović, Lidija Bradara, Anto Domić, Toni Kraljević i Davor Pranjić.

Na konferenciji za novinare nakon konvencije, Čović je najavio intenziviranje donošenja propisa i provođenja reformi važnih za evropsku integraciju zemlje, uključujući izmjene Izbornog zakona i Ustava kako bi Hrvati, prema njegovim riječima, “postali jednakopravni i prestalo njihovo preglasavanje na izborima”.

Uvjeren je da je sve reforme moguće provesti zajedno s partnerima s bošnjačke i srpske strane.

“Želimo biti predvodnici napretka kao i partnerske stranke da to uradimo u snažnom zajedništvu”, rekao je Čović.

Dodao je da je uvjeren da bi se izborna i ustavna reforma mogla obaviti u roku od šest mjeseci.

Čoviću je na izboru za predsjednika čestitao hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

“Nastavljamo kvalitetnu saradnju naših sestrinskih stranaka za boljitak hrvatskog naroda u BiH te ubrzanje evropskog puta i napredak BiH”, napisao je Plenković na svom Twitter nalogu.

HDZ BiH je najsnažnija hrvatska stranka u BiH i nalazi se u vlasti na svim razinama od državnog Vijeća ministara, entitetske vlade u Federaciji BiH i pet kantona.

Prethodni članakU nedjelju se održavaju manjinski izbori, bira se u 201 jedinici
Naredni članakArmin Hodžić prvi glasao na Pešćenici