Dužnosnici i neonacisti obilježili savezničko bombardiranje Dresdena 1945. godine

Arhivska fotografija

Visoki dužnosnici i predstavnici njemačke Komisije za ratne grobnice obilježili su spomen na žrtve savezničkog bombardiranja grada Dresdena 13. i 14. februara 1945. godine, na osobe koje su tada nestale pod ruševinama, a uglavnom su to vatrogasci, vojnici i policajci.

Osim gradonačelnika Dresdena Dirka Hilberta, na tradicionalnoj ceremoniji održanoj u nedjelju na groblju Heide, umrlih su se prisjetili i predstavnici pokrajine Saske, čiji je Dresden glavni grad.

“S obzirom na golema stradanja i uništenje Dresdena, ne bismo se trebali prisjećati samo 1945. godine, nego proširiti svoju perspektivu na vrijeme između 1933. i 1945. godine”, rekao je Hilbert u kratkom govoru.

“Prisjećajući se žrtava, moramo se suočiti s kompleksnošću historije koja istovremeno dijeli i ujedinjuje, a to je iznimno složena historija, upravo zbog aktuelne političke situacije u našemu gradu, u našoj zemlji i u Evropi.”

Policija je izvijestila da je ceremonija održana na groblju na kojem počiva većina poginulih u zračnim napadima 1945. godine, protekla bez problema.

Na periferiji stare jezgre grada Dresdena jutros su se okupile i stotine neonacista na “komemoraciji u čast poginulih u Dresdenskom zračnom napadu 13. februara 1945. godine”.

Policija je broj sudionika povorke procijenila na petstotinjak, a on je postupno porastao na oko 750. U središte grada ušli su uz taktove Wagnerove muzike i glasne protuproteste stotina ljudi koji su se zatekli u njihovoj blizini.

U znamenitoj baroknoj palači Zwinger stotine protudemonstranata glasno su se usprotivile “tihome maršu”, uz povike “Nacisti van!”.

Iznad staroga grada kružio je helikopter, a nedaleko od mjesta kojim su prošli demonstranti bili su pripremljeni vodeni top i policijski kombiji.

Samo tri mjeseca prije završetka Drugoga svjetskog rata, saveznički bombarderi su 13. februara 1945. i u danima koji su uslijedili, u ruševine pretvorili čitave četvrti Dresdena.

Tačan broj žrtava nikada nije utvrđen. Po podacima stručnjaka tada je živote izgubilo oko 25.000 ljudi, a potpuno je uništena površina od 12 kvadratnih kilometara.

Ekstremno desno orijentirani Nijemci ovu godišnjicu već nekoliko godina koriste da bi saveznike optužili za ratni zločin.

Prethodni članakFrank-Walter Steinmeier ponovno izabran za predsjednika Njemačke
Naredni članakJutarnji list: Može li nam inflacija pojesti penzije?