Džaferović: BiH i Sjeverna Makedonija imaju sve uvjete da uspješno sarađuju

Džaferović u posjeti Sjevernoj Makedoniji (Foto Fena)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović boravi danas u radnoj posjeti Republici Sjevernoj Makedoniji u okviru koje se susreo s visokim dužnosnicima te zemlje.

Rezimirajući posjetu, Džaferović je u izjavi za Fenu kazao da je to bila uspješna posjeta prijateljskoj državi Sjevernoj Makedoniji, što je potvrđeno sastancima s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, predsjednikom Vlade Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom i predsjednikom Sobranja Sjeverne Makedonije Talatom Džaferijem.

Dvije države, kaže Džaferović, imaju sve preduvjete da uspješno sarađuju na bilateralnom, regionalnom, evropskom i svjetskom nivou.

Govoreći o bilateralnim odnosima dvije zemlje, kazao je da postoji prostor za unapređenje na političkom planu, ali i na ekonomskom planu čemu je posebna pažnja posvećena na sastancima kada se razgovaralo o načinima povećanja robne razmjene i investicija te o poboljšanju saobraćajnih veza.

“Razgovarano je i o aviosaobraćaju i na koji način je moguće vratiti avioliniju koja bi sada išla od Sarajeva preko Podgorice do Skoplja i obratno”, pojasnio je Džaferović.

Džaferović je naglasio da BiH i Republika Sjeverna Makedonija pripadaju regionu čije su težnje ka članstvu u Evropskoj uniji te je zajednički ponovljeno da je to jedini mogući put i da drugog puta nema.

S tim u vezi čestitao je Sjevernoj Makedoniji članstvo u NATO savezu te je poželio da ta država što prije otpočne pristupne pregovore za članstvo u Evropskoj uniji, a istovremeno je izrazio očekivanje da će i BiH uskoro uraditi svoj dio posla kako bi što prije postala kandidat za članstvo u EU.

U okviru današnje posjete Sjevernoj Makedoniji predviđeno je da se Džaferović večeras obrati na akademiji u Skoplju koja će biti organizirana povodom Dana Bošnjaka.

Tim povodom Džaferović je svim Bošnjacima bez obzira gdje živjeli čestitao njihov dan podsjećajući da je na taj dan 1993. godine u uvjetima agresije na Bosnu i Hercegovinu na Bošnjačkom saboru doneseno više vrlo važnih odluka.

“Odbijena je tada svaka pomisao vezana za podjelu Bosne i Hercegovine, iskazano je i snažno opredjeljenje da se bori za cjelovitu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu. BiH je odbranjena, ona je danas cjelovita, a bošnjački narod vratio je svoje historijsko ime – Bošnjak i naziv svog jezika – bosanski jezik kao maternji jezik”, podvukao je Džaferović.

Kako je zaključio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u izjavi za Feni bila je to jedna vrlo uspješna posjeta koja će dodatno unaprijediti već uspostavljene prijateljske odnose između dvije zemlje.

Prethodni članakChristian Schmidt neće dozvoliti prekrajanje granica Bosne i Hercegovine
Naredni članakArmin Hodžić: Rezanje sredstava za nacionalne manjine u Zagrebu političko, ne finansijsko pitanje