Džaferović: Nadam se da ćemo ubrzo izaći iz krize i da će institucije BiH profunkcionirati

Šefik Džaferović

Bosna i Hercegovina se suočava s jednom od najvećih kriza od Dejtonskog mirovnog sporauzma i neophodno je prestati s blokadom rada državnih institucija, rečeno je uoči redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99” u nedjelju, javlja Anadolu Agency (AA).

O temi ”Izgradnja demokratskih institucija, borba za suverenitet i udari na ustavni poredak države BiH”, govorio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović.

Džaferović je tom prilikom rekao kako je ”Krug 99“ dosad dao ogroman značaj ukupnim procesima u bh. društvu i državi.

Smatra kako je vrlo važno da imamo poglede na aktuelnu situaciju u BiH od što je moguće šireg kruga subjekata u BiH, koji na ozbiljan i odgovoran način prate situaciju, izražavaju svoje stavove, iznose mišljenja i daju prijedloge.

”BiH danas, u ovom trenutku živi, slobodno možemo da kažemo, nije to samo moja ocjena, to je ocjena jednog vrlo širokog kruga aktera, najtežu krizu od Dejtonskog mirovnog sporazuma pa do danas. Uzrok krize je nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dejtonski mirovni sporazum se ne poštuje ukoliko se vrše blokade rada državnih institucija i to je u ovom trenutku najveća opasnost za BiH“, rekao je Džaferović.

Prevazilaženje krize

Smatra kako bojkotirati rad državnih institucija, blokirati njihov rad, a istovremeno se pozivati na neke druge elemente Dejtonskog mirovnog sporazuma u osnovi znači rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer prva obaveza svih aktera u BiH, po Dejtonskom mirovnom sporazumu, je da poštuju državu BiH i njene institucije.

”Nadam se da ćemo mi u najskorije vrijeme prevazići ovu krizu, da će se BiH, s mehanizmima koje ima po Dejtonskom mirovnom sporazumu izboriti i da će njene institucije profunkcionirati“, rekao je Džaferović.

Smatra kako je previše ”uloženo od Daytona do danas od strane međunarodne zajednice kada je BiH u pitanju“, da bi se “neki neodgovorni političari mogli tek tako poigravati s BiH i situacijom u BiH, odnosno funkcioniranjem njenih institucija“.

“Bez obzira na sve ove prijetnje, koje su vrlo ozbiljne, radikalne i destabilizirajuće, pa i po sigurnost, ja sam uvjeren da će BiH izaći iz ove krize i nastaviti svoj razvoj, da će BiH konačno biti pokrenuta na svom evropskom i NATO putu, i na putu ekonomskih, društvenih i ukupnih reformi koje su pred njom i koje građani BiH očekuju”, rekao je Džaferović.

Poručio je da ”bez obzira na to koliko teška kriza bila”, sasvim je siguran da će BiH izaći iz krize, da oni koji ne učestvuju u radu institucija BiH vratiti se u institucije BiH, da oni koji blokiraju procese i institucije BiH konačno morati prestati s tim.

”Drugog puta jednostavno nema. Cijeli svijet to vidi”, rekao je Džaferović.

Odgovarajući na pitanja novinara, Džaferović je rekao kako je deklaracija/informacija koju je usvojio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na posljednjoj sjednici Glavnog odbora na Palama vrlo opasan dokument i nalazi se na tragu onoga što je SNSD dosad usvajao kao politička stranka, kao svoj politički stav kada je u pitanju budućnost BiH.

”To je nešto što je apsolutno neprihvatljivo. Nije ništa nepoznato. Ono što je novina u postupanju SNSD-a jeste da se ovog puta otišlo korak dalje. Krenulo se u operacionalizaciju tog dokumenta”, rekao je Džaferović.

Podsjetio je da je nedavno u Skupštini u bh. entitetu Republika Srpska usvojen zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima kojim se praktično pokušava staviti van snage državni Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima.

”To je u ovom trenutku, najopasnija stvar zbog toga što se krenulo u operacionalizaciju onoga što je ranije pisalo i što piše u ovoj Deklaraciji SNSD-a”, rekao je Džaferović.

Ipak, pojasnio je kako taj zakon kojeg je donio entitet ili je u postupku donošenja u entitetu Republika Sprska, nikada neće imati pravnu snagu i neće moći suspendirati državni zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima niti će moći umanjiti značaj i kapacitet Državne agencije za lijekove i medicinska sredstva iz razloga što entitet ne može svojim zakonima degradirati državne zakone.

”Državni zakoni i dalje važe. Oni će se morati primjenjivati. Najveću štetu od toga će imati građani iz entiteta Republika Srpska jer se neće moći na adekvatan način liječiti. Nema dozvole za upotrebu nijednog lijeka niti medicinskog sredstva bez odobrenja Državne agencije za lijekove i medicinska sredstva. Svako ko se bude upuštao u aktivnost davanja odobrenja mimo Državne agencije za upotrebu lijekova i medicinskih sredstava, čini krivično djelo i nanosit će štetu i građanima entiteta Republika Srpska i sebi će nanositi štetu”, podsjetio je Džaferović.

Kazao je kako ovaj put, u deklaraciji/informaciji otvoreno se govori o prijetnji silom, što je ozbiljno i neodgovorno od strane onih koji to ističu da to treba biti alarm svima i u međunarodnoj zajednici, koji su garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, a i u BiH.

”Dodik (član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, op.a.) neće uspjeti s tzv. vraćanjem državnih nadležnosti na entitet. Ono što je sada nadležnost BiH, to će zauvijek ostati nadležnost BiH. Možemo samo unapređivati te nadležnosti. On ovim putem može samo da potkopa mir i sigurnost u BiH i cijelom regionu“, upozorio je Džaferović.

Svi moraju ispunjavati dejtonske obaveze

Podsjetio je kako je zbog toga u posljednje vrijeme počeo otvoreno govoriti da je riječ o političaru koji mora otići s političke scene u BiH.

Dodao je i kako će institucije BiH će odgovoriti na ove izazove podsjetivši kako su institucije BiH dužne štititi suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Vjeruje kako je Dodik dobio jasna upozorenja od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma da ne ide u ”ovu avanturu”.

Što se tiče odnosa Dodika prema Bošnjacima i uvreda, kaže Džaferović to je ”primitivizam koji dolazi na talasima velikosrpske ideološke kuhinje”, jer je jedan od metoda djelovanja velikosrpske ideološke kuhinje izmišljanje fundamentalizma, radikalizma, terorizma i tome slično.

Džaferović je podsjetio kako su Bošnjaci i svi drugi bh. patrioti osvjetlali obraz civilizacije u periodu kada je BiH bilo najteže, 1992-1995. godina, kada su tokom agresije štićeni univerzalni civilizacijski principi, štićena su prava svih ljudi koji su živjeli na tom prostoru, očuvani kulturno-historijski i vjerski spomenici svih.

Odgovarao je na pitanje u vezi s akutelnim pregovorima o Izbornom zakonu.

”Najveći problem u BiH je pitanje blokade institucija. To pitanje se mora riješiti pod hitno. Ništa se u BiH ne može raditi ukoliko ne funkcioniraju institucije BiH. Svi moraju da ispunjavaju svoje dejtonske obaveze i da budu uključeni u proces funkcioniranja institucija onako kako to Dejtonski mirovni sporazum propisuje i to je zapravo najvažnija stvar”, rekao je Džaferović.

Kada je u pitanju implementacija odluka Evropskog suda za ljudska prava, njih je potrebno implementirati, ali onako kako to stoji u samim odlukama Evropskog suda za ljudsk prava.

Podsjetio je na nedavnu posjetu zvaničnika SAD-a i EU-a BiH, a razgovarano je o izmjenama Izbornog zakona.

Visoki predstavnik oprezan zbog napada na njega

”Izborni zakon BiH i Ustav treba mijenjati u skladu s odlukama Evropskog suda za ljudska prava. Naša je obveza kao države da omogućimo svim građanima BiH da imaju demokratski pristup u kandidaturi i za Predsjedništvo BiH i za državni Dom naroda“, rekao je Džaferović.

Osvrnuvši se na nedavno obraćanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta zastupnicima Parlamentane skupštine, Džaferović je kazao kako predstavnik ima obavezu da štiti suverenitet i integritet BiH i “ne treba da se libi da upotrijebi sve moguće alate koje ima na raspolaganju kako bi zaštitio ove vrijednosti BiH”.

”Ne sumnjam da će on to uraditi. Možda je malo preoprezan zbog svih silnih udara koji idu na njega”, rekao je Džaferović koji smatra da visoki predstavnik treba suprotno odogovoriti na te udare jer je legalan i legitiman u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Osvrnuvši se na pisanja i izjave iz Hrvatske da se razmatrala opcija slanja vojske te države u BiH, Džaferović je kazao kako je to “toliko snažna vijest da očekuje da se oko toga razjasne sve činjenice i objašnjenje”.

Prethodni članakMaline iz Srebrenice na tržištu Kanade
Naredni članakSvjetski dan gradova: Klimatske promjene među najvećim izazovima