Džaferović: Pozdravljam britanske sankcije Dodiku, očekujem od država EU da urade isto

Šefik Džaferović

Odluka Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske je opravdana, kazao je danas predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović nakon što je Vlada Velike Britanije uvela sankcije članu Predsjedništva BiH i predsjednici Republike srpske Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović.

“Ujedinjeno Kraljevstvo je jedan od svjedoka Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira, te je nužno da reagira kada se Dejtonski sporazum potkopava, a to upravo rade vlasti entiteta Rs”, ocijenio je Džaferović.

Kako je dodao, nizom neustavnih zakona, odluka i zaključaka vlasti entiteta Rs su izvršile udar na Dejtonski mirovni sporazum i 27 godina njegove implementacije.

“Time je ozbiljno ugrožena stabilnost i uzdrman je mir u BiH, što je naročito zabrinjavajuće uzimajući u obzir rusku agresiju na Ukrajinu, kao i činjenicu da vlasti Rs predvođene Dodikom podržavaju tu agresiju”, istakao je.

Pozdravljajući odluku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, ponovio je i poziv državama članicama Evropske unije da uvedu sankcije vlastima entiteta Rs, jer evropska sigurnost i stabilnost, koju Dodik potkopava, mora biti iznad unutrašnjih prijepora u Es.

“Ukoliko nije moguće iznaći konsenzus o tom pitanju, EU ne smije biti talac jedne od članica te ostale države trebaju uvesti sankcije Dodiku i onima koji ga slijede”, zaključio je Džaferović.

Zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, potkopavanja institucija BiH, negiranja Genocida i veličanja ratnih zločinaca dužnosnicima Saveza nezavisnih socijaldemokrata od danas zabranjena putovanja u Veliku Britaniju i zamrzava im se imovina, kao i poslovanje s britanskim državljanima.

Vlada Velike Britanije, radeći u koordinaciji sa SAD-om i drugim partnerima koji imaju isto mišljenje, izrazila je nadu da će današnje sankcije potaknuti druge države da primjene slične restriktivne mjere koje političare pozivaju na odgovornost za njihovo destabilizirajuće i opasno ponašanje.