Džaferović: Turska igra vrlo konstruktivnu ulogu u regionu Zapadnog Balkana

Govoreći o projektu gradnje autoputa Sarajevo - Beograd, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović smatra da će se, nakon što Parlament BiH ratificira sporazum potpisan 16. marta, stvoriti jedno potpuno novo, kako je rekao, operativno poglavlje kada je u pitanju izgradnja tog autoputa

Antalija, Turska - 18. juni 2021: Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović na panelu "Regionalna solidarnost: lekcije koje smo naučili iz pandemije", koji se održava u sklopu Diplomatskog foruma u Antaliji (ADF) ( Muhammed Enes Yıldırım - Anadolu Agency )

Turska igra vrlo konstruktivnu ulogu u regionu Zapadnog Balkana, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović koji se nalazi u Antaliji, gdje prisustvuje Diplomatskom forumu.

Govoreći o Antalijskom diplomatskom forumu u Antaliji (ADF), čiji je globalni komunikacijski partner Anadolu Agency (AA), Džaferović ističe da smatra je to jako važan događaj i za region i za cijeli svijet.

“Jer je postavljen tako da pokušava tragati za odgovorima za izazove sa kojima se suočava savremeni svijet. Mislim da će Antalijski diplomatski forum postati nešto što je tradiconalno, nešto što će napredovati u narednom periodu i pomoći u dijalogu koji je tako potreban cijelom svijetu”, rekao je Džaferović.

Govoreći o bilateralnim odnosi BiH i Turske Džaferović je kazao da se radi o izuzetno prijateljskim državama, koje podržavaju jedna drugu te je iskazap zahvalnost turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

“Republika Turska uvijek pomaže BiH i mi smo na tome zahvalni Turskoj i predsjedniku Erdoganu. Mi smo trasirali naše odnose na mnogim ranijim bilateralnim sastancima i posljednji sastanak kojeg smo imali ovih dana, tokom boravka u Antaliji, je bio na tragu analize onoga šta smo uradili i šta još treba da uradimo kako bi naši odnosi bili još bolji i napredniji”, istakao je Džaferović.

– Najaktuelnija izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd –

Naglasio je da ono što je najaktuelnije u ovom trenutku, a tiče se bilateralnih odnosa, jeste izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd i korištenje mogućnosti koje daje ugovor o slobodnoj trgovini.

“Republika Turska je BiH dala najbolje pogodnosti u odnosu na sve države u svijetu kada je u pitanju ugovor o slobodnoj trgovini”, pojasnio je član Predsjedništva BiH.

Mišljenja da Turska igra vrlo konstruktivnu ulogu u regionu Zapadnog Balkana.

“Turska igra vrlo konstruktivnu ulogu u regionu Zapadnog Balkana, stabilizirajuću ulogu, to je velika stvar. Bez obzira na prijepore koji postoje unutar pojedinih država Zapadnog Balkana, Turska i predsjednik Erdogan imaju dobre odnose sa svim državama Zapadnog Balkana i jedan takav odnos i uloga Republike Turske je stabilizirajući i pomaže i nama koji živimo unutar Zapadnog Balkana”, poručio je Džaferović.

Govoreći o projektu gradnje autoputa Sarajevo – Beograd, Džaferović smatra da će se, nakon što Parlament BiH ratificira sporazum potpisan 16. marta, stvoriti jedno potpuno novo, kako je rekao, operativno poglavlje kada je u pitanju izgradnja tog autoputa.

“Taj sporazum je parafiran od strane jednog doma Parlamenta BiH, očekujemo da ga ratificira i Dom naroda, i kada ta procedura bude završena i u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske imat ćemo sporazum koji je na snazi i to je najvažnija faza u realizaciji ovog projekta, ostalo sve će biti pitanje operativnog karaktera”, pojasnio je Džaferović.

Ocijenio je kako su za jedno kratko vrijeme uspjeli provesti ove procedure u BiH i stvar dovesti do parlamenta.

– Haški tribunal je utvrdio istinu i dodijelio pravdu –

Upitan i da prokomentariše nedavno izrečenu konačnu presdud Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, koji je pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina u Bosni i Hercegovini, Džaferović je poručio kako je Haški tribunal odigrao vrlo važnu ulogu u historiji, utvrdio istinu i dodijelio je pravdu.

“Nema te kazne koja može biti satisfakcija za žrtve genocida i njihove porocide. Ali, imajući u vidu da je Haški tribunal tog zločinca osudio na najveću moguću kaznu, koju može taj tribunal da izrekne, samo govori za sebe. To je jednostavno poruka da zločin ne smije ostati nekažnjen, to je poruka i za budućnost. Ratko Mladić će ostati upamćen samo kao ratni zločinac i ništa više. Svi u BiH i regionu trebaju prihvatiti presudu Haškog tribunala, kako tu kojom je osuđen Ratko Mladić tako i sve druge presude Haškog tribunala”, istakao je Džaferović.

Naglasio je kako buduće odnose u BiH i regionu treba graditi na osnovu činjenica.

“Naše odnose treba da gradimo na osnovu istine koju je utvrdio Haški tribunal i to treba da bude osnova za budućnost. Svi će se morati suočiti sa istinom o prošlosti, a najbliža istina o prošlosti u BiH iz 90-ih godina je ona koju je potvrdio Haški tribunal”, zaključio je Džaferović.

Prethodni članakPočinje prometni krkljanac prema moru: Gužve u Lučkom, usporeno kod Zadra
Naredni članakNaziv bosanski jezik: Ponornica koja je uvijek imala vitalnost da preživi svoja zatočenja