Džaferović: Zvanični Zagreb treba dobro da se zamisli i da počne mijenjati politiku prema BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je danas usvajanje Rezolucije Evropskog parlamenta o Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine u 2019. i 2020. godini te zahvalio izvjestiocu Evropskog parlamenta Paolu Rangelu koji je napravio kvalitetan tekst Izvještaja.

– Od najveće moguće važnosti su poruke evropskom putu Bosne i Hercegovine, u jako delikatnom trenutku kada je riječ o perspektivi proširenja Evropske unije. Jako je dobro što je BiH dobila vjetar u leđa od Evropskog parlamenta za dalju realizaciju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije – dodao je.

Druga ključna poruka današnjeg glasanja je, kaže Džaferović, odbijanje Evropskog parlamenta da uvrsti amandmane zastupnika iz Republike Hrvatske, kojim se u tekst Rezolucije pokušala unijeti retorika etničkih podjela.

Nakon odbijanja NATO-a na proteklom samitu da uvrsti slične formulacije u svoju deklaraciju, ovo je druga po redu važna poruka, nakon koje bi zvanični Zagreb trebao dobro da se zamisli i da počne mijenjati politiku prema Bosni i Hercegovini, stava je.

– Hrvatska i Bosna i Hercegovina trebaju da sarađuju, na principu međusobnog uvažavanja i bez paternalizma, a svaki pokušaj Zagreba da nameće rješenja Bosni i Hercegovini završit će neuspjehom i bespotrebnim srozavanjem ugleda Republike Hrvatske – naglasio je Džaferović.

Ističe da bi ovo trebala biti jasna poruka i svima onima, koji pokušavaju iznuditi izmjene Izbornog zakona s ciljem dalje etno-teritorijalne podjele Bosne i Hercegovine, jer očigledno je da takav koncept nema podršku demokratske većine ni u Evropi ni u Bosni i Hercegovini.

– Bosna i Hercegovina treba da reformira svoj Ustav i zakone na temelju presuda Evropskog suda za ljudska prava i preporuka Evropske komisije kako bi se otklonila diskriminacija i osigurala ravnopravnost svih građana u svakom dijelu zemlje – zaključio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

IZVORFENA
Prethodni članakUPISI U TOKU: Upišite svoje dijete na program Bosanskog jezika i kulture (MODEL C)
Naredni članakGjenero: Poraz Hrvatske u EU parlamentu, Čovićevi repovi i obaveze prema Dodiku