Erdogan traži “hitan opći prekid vatre”, a Putin da Kijev položi oružje

Erdogan i Putin (Foto Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je zatražio “hitan opći prekid vatre” u Ukrajini u razgovoru s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, koji je na to spreman tek kada se Ukrajina prestane boriti te kada ispuni ruske zahtjeve, prenose agencije.

Prekid vatre ublažio bi zabrinutost zbog teškog humanitarnog stanja, naglasio je Erdogan u telefonskom razgovoru.

“Predsjednik Erdogan rekao je da bi trenutni prekid vatre ne samo ublažio zabrinutost zbog humanitarnog stanja u regiji, već i otvorio mogućnost za traženje mirnog rješenja i ponovio svoj poziv ‘da zajednički utremo put miru'”, objavio je njegov ured.

“Erdogan je naglasio važnost da se sada hitno poduzmu koraci kako bi se proglasio prekid vatre, otvorili humanitarni koridori i potpisao mirovni sporazum”, citira Reuters ured Turskog predsjednika.

Putin je kazao da operacija teče prema planu i rasporedu te je izrazio nadu da će ukrajinski pregovarači zauzeti konstruktivan pristup na razgovorima i uzeti u obzir stanje na terenu, objavio je Kremlj.

Bilo bi “naivno” očekivati rezultate pregovora Ukrajina-Rusija dok se vode borbe, rekao je Erdogan.

Turski ministgar odbrane u nedjelju je zatražio hitan prekid vatre koji bi omogućio Ankari da evakuira svoje građane iz Ukrajine.

U izjavi nakon jednosatnog razgovora navodi se da je Erdogan Putinu izrazio spremnost da pomogne u traženju mirnog rješenja za rat u Ukrajini.

Razgovarali su i o bilateralnim pitanjima, navodi Ankara.

Dvojica državnika razgovarala su nekoliko dana uoči Diplomatskog foruma u južnom turskom gradu Antaliji, koji će trajati od 11. do 13. marta, na kojem bi trebao učestvovati ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Turska želi da šefovi diplomatije Ukrajine i Rusije dođu i razgovaraju na tom forumu, no nije sigurna hoće li oni moći učestvovati.

Erdogan je s Putinom razgovarao i 23. februara, dan prije ruske invazije. Današnjim telefonskim pozivom Erdogan je treći čelnik neke zemlje članice NATO-a koji razgovara s Putinom od početka ofanzive, nakon njemačkog premijera i francuskog predsjednika.

Prethodni članakVučić u utrci za novi predsjednički mandat
Naredni članakNa današnji dan je rođen Alija Nametak