Erdogan tražio od Herzoga da Palestincima bude dozvoljen ulaz u Al-Aksu tokom ramazana

Recep Tayyip Erdogan

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u telefonskom razgovoru s izraelskim kolegom Isaacom Herzogom istakao je obostranu korist od energetske saradnje Turske i Izraela, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan i Herzog su razgovarali o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima, navodi se u saopćenju Direkcije za komunikacije kabineta turskog predsjednika.

Erdogan je izrazio nadu da je moguće održati momentum u bilateralnim odnosima postignut nakon Herzogove dvodnevne posjete Turskoj prošlog mjeseca te je posebno istakao prednosti energetske saradnje.

Turski predsjednik je također naglasio važnost pristupa svetom gradu Al-Qudsu (Jerusalemu) i njegovim islamskim mjestima, rekavši da Palestincima mora biti dozvoljeno da uđu u džamiju Al-Aksa i druga mjesta u Izraelu tokom muslimanskog svetog mjeseca ramazana.

Erdogan je ponovio da očekuje od izraelskih vlasti da Al-Aqsa ostane otvorena za molitve 24 sata dnevno tokom posljednjih deset dana ramazana i da bude zatvorena za nemuslimanske posjetioce.

Erdogan je također rekao da se nada da će Herzog i svi Jevreji imati mirnu Pashu, jevrejski praznik koji počinje sredinom aprila.

Herzog je također Erdoganu izrazio najljepše želje za mjesec ramazan.