Erdogan tražio od Herzoga da Palestincima bude dozvoljen ulaz u Al-Aksu tokom ramazana

Recep Tayyip Erdogan

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u telefonskom razgovoru s izraelskim kolegom Isaacom Herzogom istakao je obostranu korist od energetske saradnje Turske i Izraela, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan i Herzog su razgovarali o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima, navodi se u saopćenju Direkcije za komunikacije kabineta turskog predsjednika.

Erdogan je izrazio nadu da je moguće održati momentum u bilateralnim odnosima postignut nakon Herzogove dvodnevne posjete Turskoj prošlog mjeseca te je posebno istakao prednosti energetske saradnje.

Turski predsjednik je također naglasio važnost pristupa svetom gradu Al-Qudsu (Jerusalemu) i njegovim islamskim mjestima, rekavši da Palestincima mora biti dozvoljeno da uđu u džamiju Al-Aksa i druga mjesta u Izraelu tokom muslimanskog svetog mjeseca ramazana.

Erdogan je ponovio da očekuje od izraelskih vlasti da Al-Aqsa ostane otvorena za molitve 24 sata dnevno tokom posljednjih deset dana ramazana i da bude zatvorena za nemuslimanske posjetioce.

Erdogan je također rekao da se nada da će Herzog i svi Jevreji imati mirnu Pashu, jevrejski praznik koji počinje sredinom aprila.

Herzog je također Erdoganu izrazio najljepše želje za mjesec ramazan.

Prethodni članakNastupio mubarek mjesec ramazan, sutra prvi dan posta
Naredni članakTop sa Žute tabije tradicionalno najavio početak ramazana u Sarajevu