Erdogan: Turska spremna za razgovore s talibanima ako bude potrebno

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan ( Emin Sansar - Anadolu Agency )

– Možemo održati razgovore s talibanima, postoje činjenice na osnovu kojih se stvari odvijaju i kada se pokuca na naša vrata, otvorićemo i razgovarati, rekao je Erdogan

Turska je spremna po potrebi razgovarati s talibanima, rekao je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u petak.

Možemo održati razgovore s talibanima, postoje činjenice na osnovu kojih se stvari odvijaju i kada se pokuca na naša vrata, otvorićemo i razgovarati”, izjavio je Erdogan nakon molitve u petak u Istanbulu.

Izjavio je da ni zapadni svijet ni islamski svijet nisu pokazali brigu i interes koji su bili potrebni Afganistanu u posljednje dvije decenije.

“Turska nastavlja s aktivnostima na polju podrške infrastrukturi Afganistana”, rekao je predsjednik Republike Turske.

Govoreći o talasu migracija iz Afganistana nakon što su vlast preuzeli talibani Erdogan je rekao da u Turskoj trenutno boravi ukupno oko 300 hiljada migranata iz Avganistana,

Talibani su preuzeli kontrolu nad Afganistanom nakon što su 15. avgusta zauzeli Kabul, prisilivši predsjednika i druge visoke zvaničnike da napuste zemlju.

Neočekivano preuzimanje vlasti izazvalo je žurbu u pokušajima bijega iz Afganistana, uključujući civile koji su pomagali stranim vojnicima ili grupama i sada se plaše odmazde talibana.