Erdogan uoči drugog kruga: Dok mi pobjeđujemo, niko u ovoj državi neće izgubiti

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Turskoj, koji će se održati 28. maja, poručio je da je njegov Narodni savez već počeo da vrši pripreme.

“Volja iskazana na glasačkim mjestima je svetinja. Naš Savez odmah je počeo da se priprema za izbore za 28. maj. Danas sam imao sastanke sa svim stranačkim čelnicima”, rekao je Erdogan tokom gostovanja uživo na CNN Turk i Kanal D, nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora održanih u nedjelju.

“Uvijek sam to govorio, a sad ću i ponoviti, kada mi pobjeđujemo niko u ovoj državi neće izgubiti”, kazao je Erdogan te dodao:

“Sve ankete su propale. Pojavilo se na desetine lažnih anketa. Moj narod je pokazao pravu anketu 14. maja, moj narod će uraditi finalnu anketu i 28. maja.”

Dodao je da su uvijek bili iskreni u obećanjima prema građanima.

“Našu kampanju vodili smo na principima iskrenosti, istine i bratstva. Uvijek smo bili iskreni i pošteni prema našem narodu, nismo lagali i nismo pričali samo šuplje priče. Nikada nismo obećavali ono što nismo mogli ispuniti. Nikada nismo potcjenjivali inteligenciju, mudrost i dalekovidost naše nacije. Stojimo iza svih obećanja koja smo dali na predizbornim skupovima”, kazao je Erdogan.

Milioni birača izašli su u nedjelju na birališta kako bi izabrali predsjednika i članove parlamenta koji se sastoji od 600 mjesta.

Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u parlamentu.

Na predsjedničkim izborima niti jedan kandidat nije osvojio većinu glasova pa će u novu izbornu utrku 28. maja ići aktuelni turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je u prvom krugu osvojio 49,5 posto glasova, i lider turske opozicije Kemal Kilicdaroglu koji je u prvom krugu dobio 44,89 posto glasova.

Odaziv birača na izborima u zemlji bio je 88,92 posto, a odaziv turskih državljana u inozemstvu 52,69 posto.

Erdogan je posebno pozdravio veliku izlaznost i zahvalio biračima na odzivu na izborima u nedjelju te je dodao da očekuje isto i u drugom krugu predsjedničkih izbora 28. maja.

“Želio bih da se zahvalim građanima na rekordnoj izlaznosti. Imali smo predivan praznik demokratije koji dolikuje Turskoj. Mogao bi biti jedinstven u svijetu”, rekao je Erdogan.

Na kraju je istakao da ne razmišlja previše o mitinzima te da je važno nastaviti pružati podršku građanima pogođenim zemljotresima.

“Ovog vikenda ću posjetiti neka područja pogođena zemljotresom. Ne razmišljam mnogo o održavanju skupova, ali možemo održati sastanke i u regiji pogođenoj zemljotresima”, rekao je aktuelni turski predsjednik.

Istakao je da će i dalje održavati kontakte sa svim svjetskim liderima u skladu s interesima Turske.

Prethodni članakNezapamćene poplave u Unsko-sanskom kantonu, vodostaji u ovom dijelu BiH nikad veći
Naredni članakVečernji list: I idućih sedmica prijete visoki vodostaji