Escobar: Dodik bi mogao promijeniti mišljenje i odustati od svojih planova

Gabriel Escobar (Fena)

Zamjenik pomoćnika sekretara u Uredu za evropska i euroazijska pitanja State Departmenta Gabriel Escobar kazao je u ponedjeljak novinarima u Sarajevu kako još postoji mogućnost da Milorad Dodik odustane od svojih secesionističkih planova čime bi ujedno izbjegao moguće sankcije.

“Drago mi je što sam imao produktivni susret s Dodikom na kojem je on otvorio mogućnost povlačenja svih zakona kojima bi se oslabile intitucije države Bosne i Hercegovine”, kazao je kratko Escobar nakon što se ranije tokom dana sastao s Dodikom te s druga dva člana Predsjedništva BiH, a potom i s članovima vodstva dva doma parlamenta BiH.

Time je Escobar aludirao na činjenicu da je parlament bh. entiteta Republika Srpska već donio odluku o uspostavu entitetske agencije za lijekove, kojom je derogirao ulogu što je ima takva agencija na državnom nivou. Dodik je nakon toga najavio kako slijedi donošenje niza sličnih zakona poput onih kojima bi se osporilo funkcioniranje Oružanih snaga BiH, pravosuđa na državnoj razini te jedinstveno prikupljanje poreza i carina.

Sam Dodik je nakon susreta s Escobarom ranije tokom dana novinarima kazao kako, uprkos američkom pritisku, od svojih planova ne odustaje, ali je naznačio kako razmišlja o nekim korekcijama. Tako je po prvi puta spomenuo mogućnost da umjesto što će insistirati na ukidanju Oružanih snaga BiH predloži njihovo smanjivanje uz reduciranje troškova za odbranu.

Komentirajući dosadašnje razgovore s bh. političarima Escobar je ocijenio kako je ipak najvažnija stvar to da su svi suglasni kako sadašnja politička kriza ne smije dovesti do novog rata u zemlji.

“To nije poruka koju ćete čuti samo od onih lidera s kojima sam se ja sreo danas, to je poruka koju ćete čuti i od lidera iz regije”, kazao je Escobar, dodajući kako očuvanje BiH kao jedinstvene i suverene države nema alternativu.

Pozvao je sve da, umjesto što troše energiju na besplodne političke sukobe, rade na korištenju ekonomskih potencijala koje ima BiH, ali i regija, a da Evropska unija istodobno prepozna taj potencijal, što bi predstavljalo dodatni poticaj evropskim integracijama.

Escobar posjetu BiH nastavlja do srijede, a uz Sarajevo boravit će i u Banjoj Luci.

Prethodni članakArhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz „bunkera“
Naredni članakVečernji list: Sjever Hrvatske okreće se struji i grijanju iz geotermalnih izvora