Escobar u BiH dolazi kako bi ponovio podršku SAD-a njenom suverenitetu

Gabriel Escobar

Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar trebao bi u nedjelju, 7. novembra, stići u prvu službenu posjetu Bosni i Hercegovini otkako je imenovan na tu dužnost.

Na Twitter nalogu Ambasade SAD-a u BiH rečeno je da će on posjetiti Sarajevo i Banju Luku kako bi ponovio podršku SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Escobar bi s bh. dužnosnicima trebao razgovarati o ključnim pitanjima korupcije te pozvati sve lidere da se vrate dijalogu i kompromisu, rečeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

Feni je ranije potvrđeno da će se Escobar u ponedjeljak, 8. novembra, susresti s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem te su taj dan planirani i susreti s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Posjeta Escobara dolazi u trenutku kada politički predstavnici iz bh. entiteta Republika Srpska blokiraju rad državnih institucija od jula kada su na snagu stupile izmjene Krivičnog zakona BiH kojima je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vladajuće partije iz RS-a, Milorad Dodik, najavio je i povlačenje iz državnih institucija, a prema dosadašnjim najavama Escobar ne planira susret s Dodikom.

Prethodni članakIzraelska vojska srušila džamiju sjeverno od Zapadne obale
Naredni članakNove mjere u Hrvatskoj: Širi se upotreba COVID potvrda