EU osuđuje proslavu u RS-u i izražava spremnost za sankcije

Zastave EU

Evropska unija snažno osuđuje negativnu i zapaljivu retoriku koju su koristili čelnici Republike Srpske na proslavi dana toga entiteta 9. januara, koji je Ustavni sud proglasio nelegalnim, saopćeno je u ponedjeljak iz EU-a.

“Takva retorika i potezi dodatno su povećali napetosti između zajednica u zemlji i dodatno produbljuju postojeću političku krizu. To ugrožava stabilnost i prosperitet zemlje i potpuno je proturječno evropskoj perspektivi, koja se jedino može temeljiti na jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj Bosni i Hercegovini”, kaže se u saopćenju koje potpisuje glasnogovornik visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella.

Glasnogovornik Peter Stano dodaje da je EU opetovano pozivala vodstvo RS-a da se suzdrži od takvih poteza i retorike i da rješava sporove kroz dijalog i pravnim sredstvima unutar državnih institucija.

Vlasti RS-a u nedjelju su u Banjoj Luci paradom obilježili 9. januar koji u tom entitetu proslavljaju kao praznik, uprkos činjenici da ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, a član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik tom je prilikom poručio kako je RS država.

Na tribini pred kojom su defilirali pripadnici temeljne i posebne policije našlo se i počasno mjesto za osuđene ratne zločince poput Vinka Pandurevića kojeg je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravomoćno osudio na 13 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, uključujući tu Genocid u Srebrenici.

“Vodstvo RS-a treba pridonijeti okončanju zabrinjavajućeg trenda mržnje i netolerancije. To mora uključiti i prestanak glorificiranja ratnih zločinaca i negiranje ili glorificiranje njihovih zločina”, navodi se u saopćenju EU-a.

EU također izražava žaljenje zbog potpore koju su toj proslavi dali “drugi partneri”, što je prijetnja za regionalnu stabilnost i što negativno utječe na dobrosusjedske odnose.

Kontinuirana blokada bh. institucija, potpuni izostanak konstruktivnog dijaloga i upotreba zapaljive retorike u javnosti samo vode u nestabilnost i odgađaju provedbu reformi koje su važne za zemlju i bolji život njenih građana, dodaje se u saopćenju EU-a.

“Pozivamo sve čelnike, uključujući i vodstvo RS-a, da prestanu s neprihvatljivom retorikom koja dijeli i da se potpuno vrate poslu u državnim institucijama”, kaže se u saopćenju i dodaje da EU raspolaže širokim rasponom alata, uključujući i postojeći okvir za sankcije, koji se može koristiti u slučaju daljnjeg pogoršanja situacije, te da bi EU mogla revidirati pomoć koja je namijenjena zemlji.

Prethodni članakRoditelji-odgojitelji predali podnesak Visokom upravnom sudu
Naredni članakJutarnji list: Grad nudi Dinamu stadion na 99 godina