EU se priprema za dolazak migranata iz Afganistana

Migracija Afganistanaca u Evropu mogla bi postati dio evropskog spora s Bjelorusijom, koju Brisel optužuje da avionom dovodi ljude s Bliskog istoka, a potom ih ilegalno šalje preko granice, zbog čega je Litvanija ove godine zabilježila povećanje broja dolazaka od 1.500 posto

Migranti iz Afganistana
Migranti iz Afganistana

Evropska unija priprema se na priliv tražitelja azila iz Afganistana, no hoće li se on i dogoditi ovisi o situaciji u toj državi, izjavio je čelnik Frontexa, dodavši da je vjerovatniji dolazak Afganistanaca koji su u drugim državama.

Fabrice Leggeri, direktor Frontexa, evropske agencije za graničnu i obalnu stražu, rekao je za Reuters da se ta institucija priprema za potencijalni priliv tradicionalnim rutama poput Turske i Grčke, ali i novim poput Bjelorusije, koju Brisel optužuje da šalje ilegalne migrante preko granice, prenosi Al Jazeera.

Frontex “prati šta se događa” u samom Afganistanu, no i u afganistanskim zajednicama u susjednim i drugim državama, kazao je Francuz, navodeći pritom Iran, Pakistan, Tadžikistan, Tursku, Uzbekistan i Turkmenistan.

“Hoće li ljudi koji trebaju međunarodnu zaštitu pobjeći iz Afganistana ovisit će o događajima u toj državi, no vjerovatnije je da će do EU prvo probati stići afganistanske zajednice u inostranstvu”, smatra Leggeri.

Evropska unija je pokušala reformirati svoj sistem migracija nakon izbjegličke krize 2015. i 2016. godine, kada je u Evropu stiglo više od milion izbjeglica.

Savez je sada spremniji na povratak migranata u njihove domovine ako im nije odobren azil.

Leggeri je kazao kako je granična policija danas bolja u prepoznavanju države porijekla nego što je bila prije šest godina.

“Sad ne možemo vraćati Afganistance u Afganistan. Naravno da ne možemo. No, možemo vraćati one koji glume da su Afganistanci”, naglasio je Leggeri.

Stručnjaci na vanjskim granicama EU-a sada znaju prepoznavati nacionalnost po dijalektu i načinu govora, rekao je.

Migracija Afganistanaca u Evropu mogla bi postati dio evropskog spora s Bjelorusijom, koju Brisel optužuje da avionom dovodi ljude s Bliskog istoka, a potom ih ilegalno šalje preko granice, zbog čega je Litvanija ove godine zabilježila povećanje broja dolazaka od 1.500 posto.

Minsk, optužen da se tako osvećuje za evropske sankcije uvedene zbog kršenja ljudskih prava, odbacuje tvrdnje da to čini.

“Događaji s Bjelorusijom otvorili su svima oči. O geopolitičkim faktorima ovisi hoće li, recimo, kriza u Afganistanu iz migracijske perspektive biti povezana s krizom u Bjelorusiji”, zaključio je čelnik Frontexa.

Armin Hodžić je još ranije naglasio da je stanje u bošnjačkoj zajednici u Hrvatskoj izuzetno složeno.

“Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2011. godine Bošnjaci su bili druga manjina u Hrvatskoj s 31.472 pripadnika. S druge strane nalazi se oko 20.000 stanovnika koji se izjašnjavaju kao ‘Muslimani’ ili Hrvati islamske vjere. Postavlja se pitanje hoće li  ovaj popis pokazati nacionalnu zrelost Bošnjaka ili će se udio Hrvata muslimana i ‘Muslimana’ povećati zbog čega će Bošnjaci postati četvrta ili peta nacionalna manjina, što bi dovelo u pitanje ukupni opstanak Bošnjaka u Hrvatskoj”, izjavio je za Al Jazeeru Hodžić.

Prethodni članakUjedinjene bošnjačke organizacije prvi put pokrenule kampanju informiranja javnosti za popis stanovništva
Naredni članakPredsjednik Eurogrupe Donohoe pohvalio Hrvatsku zbog ulaganja napora u stabilizaciju ekonomije