EU se zadužuje 800 milijardi eura za fond za oporavak

Evropski komesar za budžet Johannes Hahn predstavio je strategiju finansiranja fonda za oporavak “Nova generacija EU“

Evropska unija (EU) se priprema da se do 2026. godine zaduži 800 milijardi eura za realizaciju fonda za oporavak koji je prihvaćen za borbu protiv ekonomskih posljedica izazvanim pandemijom koronavirusa.

Evropski komesar za budžet Johannes Hahn danas je predstavio strategiju finansiranja fonda za oporavak “Nova generacija EU”. Ovaj paket za oporavak pripremljen je za prevladavanje ekonomske krize izazvane globalnom pandemijom.

Hahn je kazao da će Evropska komisija godišnje sa tržišta kapitala prikupljati do 150 milijardi eura za finansiranje paketa za oporavak.

“Evropska komisija će koristiti raznovrsnu strategiju finansiranja kako bi do 2026. godine prikupila oko 800 milijardi eura po trenutnim cijenama”, rekao je Hahn.

Kako je pojasnio, resursi koji će se prikupljati, bit će pod povoljnim uvjetima, nakon čega će biti prebačeni zemljama članicama u skladu s planovima ulaganja i reformi.

Hahn je rekao da će se dug u ovu svrhu otplaćivati ​​do 2058. godine, počevši od 2026, napominjući da već rade na prijedlogu zakonske regulative o tom pitanju koji će objaviti do kraja juna.

Nakon dugih pregovora, zemlje članice EU-a u decembru prošle godine postigle su dogovor o fondu za oporavak koji iznosi 750 milijardi eura.

IZVORAnadolu Agency
Prethodni članakZAUSTAVITI WILDERSA: Potiče najgori oblik islamofobije i rasizma
Naredni članakČlanice EU postigle zvanični dogovor o pokretanju Covid pasoša