EU upozorava, Dodik prijeti, Čović je zabrinut i oduševljen Pelješkim mostom

Zvaničnici Evropske unije upozoravaju da je neprihvatljiva blokada institucija Bosne i Hercegovine, koji su predstavnici bh. entiteta Republika Srpska započeli nakon što je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH nametnuo zakon kojim se zabranjuje i krivično kažnjava negiranje genocida.

Dobro funkcionisanje institucija je ključno za napredak u reformama EU-a i osiguranje napretka zemlje ka punopravnom članstvu, naglašavaju iz Brisela.

– EU poziva političke predstavnike da se uzdrže od nekonstruktivnih izjava i radnji koje mogu utjecati na funkcioniranje političkih i pravosudnih institucija u cijeloj Bosni i Hercegovini. Prijetnje bojkotom ili blokadom su neprihvatljive – izjavio je jedan evropski portparol Radiju Slobodna Evropa.

Poruka je stigla nakon što je Milorad Dodik danas izjavio da je spreman da kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine podnese ostavku, ali traži da se ne bira novi član Predsjedništva iz srpskog naroda.

Naveo je da odluka visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida nije u skladu sa Ustavom i pravom.

– Sada imamo hajku Bošnjaka i muslimana koji provode hajku nad Srbima što podsjeća na ružan period kada je kadija i tužio i sudio – izjavio je Dodik na današnjoj press konferenciji u Banjoj Luci.

Rekao je da vjeruje da nijedan Srbin u Sudu i Tužilaštvu BiH neće prihvatiti da učestvuje u strašnom progonu i da će se distancirati od toga.

– To će pokazati svu trulež BiH nad kojom međunarodna zajednica vrši nasilje – poručio je Dodik.

– Odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, kojom je nametnuo dopune Krivičnog zakona koje zabranjuju i kažnjavaju negiranje genocida i ratnih zločina, nije unazadila Bosnu i Hercegovinu već je samo iskorištena za procese, rekao Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na press konferenciji povodom bojkota rada institucija BiH na koji su se odlučile stranke iz RS-a zbog Inzkove odluke.

– Da smo zakon mi donijeli, a mogli smo, to ne bi bila tema. 99 posto ljudi nije pročitalo zakon, a komentira. Ova aktivnost samo je dala dodatan motiv nekome da pokaže nezadovoljstvo odnosima koje imamo u BiH – kazao je Čović.

Tokom press konferencije je rekao i da svako ko je napravio zločin, prekršio zakon, za to mora odgovarati.

Zbog bojkota stranaka iz RS-a ove sedmice su odgođene sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH, a potom i današnje sjednice Doma naroda i Vijeća ministara.

Čović je stava da se ne može reći da je jedna strana odgovorna.

– Toliko je problema. Kazati da je odgovoran neko što nije održana sjednica Vijeća ministara… Neka mi kaže što posljednjih godina nisu održani deseci sjednica – kazao je Čović.

On je naglasio da vlast ne funkcionira, posebno posljednjih dana. Smatra da u augustu, bez obzira na to što je vrijeme godišnjih odmora, treba pojačati intenzitet i pokušati tražiti rješenje krize i “ovo iskoristiti kao šansu da ubrzano neke stvari riješimo”.

– Ovih dana će biti razgovora sa domaćim i međunarodnim dužnosnicima, da neke stvari unaprijedimo, da se ne vratimo potpuno unazad – rekao je Čović, i dodao da je i danas imao razgovore s predstavnicima međunarodne zajednice koje je ocijenio produktivnim.

Kazao je da “rasprave koje vodimo ovih dana, a tiču se vremena rata, i slične teme naš euroatlantski put stavljaju u drugi plan”.

– Imali smo sastanak sa predstavnikom EU-a u BiH i predstavnikom američke administracije. Iskazana je zabrinutost i da vidimo šta raditi. Mislim da krizu treba prepoznati kao krizu koja može ugroziti ionako loše funkcioniranje vlasti u BiH. Treba brzo djelovati, partnere okupiti za sto – rekao je Čović, dodavši da će primarno pokušati stabilizirati odnose u FBiH.

Kazao je i da “trebamo razumjeti da je ovo naša domovina”.

– Ja je gradim po mjerama iz Dejtona. Na tome treba graditi naš odnos prema domovini i tada ćemo uspjeti. Bez dogovora tri naroda sve drugo je utopija – zaključio je Čović.

Odgovorio je i na pitanja o Inzku.

– Došao je kao prijatelj. Bojim se da odlazi kao neko ko je značajno unazadio sve projekte. To nema veze sa odlukom koju je nametnuo. Govorimo o Inzku – rekao je Čović i izrazio nadu da će sa novim visokim predstavnikom biti dobra saradnja.

– Naša želja je da Ured visokog predstavnika prestane djelovati čim se steknu uvjeti – dodao je Čović.

Za Pelješki most je rekao da nema ograničenja da bilo kakav brod uđe u Neumski zaljev, te da je presretan što je učestvovao na svečanosti spajanja mosta jer je to za njega jedan historijski događaj na ovom prostoru.

– On je evropski projekat, a mi hoćemo u EU i morat ćemo razumjeti da se moramo dogovarati i poštivati potpisane sporazume. Dao Bog da mi u BiH sa Hrvatskom gradimo druge projekte – mišljenja je Čović.