EUFOR će svoja pojačanja u BiH rasporediti na sjeveru i uz granicu Srbije

Ilustracija Pixabay

Pripadnici vojnih snaga iz Evropske unije koji su poslani kao pojačanje mirovnoj misiji u Bosni i Hercegovini bit će raspoređeni na sjeveru te zemlje i u blizini granice sa Srbijom, potvrđeno je u petak iz Ministarstva odbrane BiH.

Kako su prenijeli lokalni mediji, u tom su ministarstvu tokom dana potpisali odluku kojom se zapovjedništvu EUFOR-a daju na korištenje kasarne Oružanih snaga BiH u Prijedoru i Bijeljini.

U tim vojnim objektima trebalo bi biti stacionirano 500 vojnika iz evropskih zemalja koji su poslani u BiH ranije tokom marta zbog procjene da je sigurnosno stanje u toj zemlji pogoršano nakon agresije Rusije na Ukrajinu.

“Raspoređivanje vojnika i njihove opreme, uključujući lahka oklopna vozila, srazmjerna je mjera opreza koja pokazuje odlučnost EUFOR-a da podupre partnere u BiH u održavanju sigurnog okruženja”, naveli su ranije iz glavnog štaba EUFOR-a u Sarajevu.

Ukupni kontingent vojnika koji djeluju u okviru operacije “Althea” na terenu je tako povećan na 1.100.

U slučaju izbijanja većih izgreda ili ozbiljnije sigurnosne ugroze na terenu mogu računati na brzu potporu dodatnih 2.500 vojnika koji čine stalnu rezervu EUFOR-a.

Prijedor je bio jedna od ključnih lokacija na kojoj je NATO rasporedio svoje snage u BiH kako bi osigurao provedbu vojnog dijela Daytonskog sporazuma i tamo su bili uglavnom britanski vojnici no od okončanja misije SFOR-a 2004. godine njihova baza je rasformirana.

Bijeljina je pak spadala u sektor kojeg je osiguravala američka vojska.

Oba grada su na teritoriji koji administrativno pripada entitetu Republika Srpska, a Bijeljina je u blizini granice sa Srbijom.

Pripadnici EUFOR-a osim u glavnoj bazi u Butmiru kod Sarajeva do sada su u drugim dijelovima zemlje bili raspoređeni uglavnom unutar malih promatračkih timova.

Prethodni članakPlenković obavijestio čelnike EU o padu bespilotne letjelice
Naredni članakBiH: Policija zabranila okupljanje pripadnika četničkog pokreta u Višegradu