EURO: Hrvatska – Španjolska 3 – 5

Hrvatska nogometna reprezentacija niti u svom četvrtom pokušaju nije upisala pobjedu u nokaut fazi natjecanja na europskim prvenstvima.

KOPENHAGEN – Hrvatska nogometna reprezentacija niti u svom četvrtom pokušaju nije upisala pobjedu u nokaut fazi natjecanja na europskim prvenstvima.

Do utakmice protiv Španjolske, hrvatska vrsta na europskim prvenstvima nikada nije pobijedila u prvoj utakmici u nokaut fazi natjecanja. Nažalost, to nije uspjela niti ovog puta.

Četiri puta je igrala utakmicu drugog kruga i četiri puta ispala pri čemu dva puta u četvrtfinalu, a dva puta u osmini finala. “Vatreni” su jednom poraženi u 90 minuta, dva puta nakon produžetaka, a jednom nakon izvođenja jedanaesteraca.

Na premijernom EP-u 1996. u Engleskoj “Vatreni” su prošli skupinu, a potom u četvrtfinalu izgubili od kasnije europskog prvaka Njemačke sa 1-2.

“Elf” je uz “poguranac” švedskog suca Leifa Sundella pobijedio golovima Jurgena Klinsmann (20-11m) i Matthiasa Sammera (59), dok je za momčad koju je vodio Miroslav Blažević zabio Davor Šuker (51).

Četiri godine kasnije Hrvatska nije nastupila na EURO-u u Belgiji i Nizozemskoj, dok je u Portugalu 2004. ekipa koju je vodio Otto Barić zapela u skupini osvojivši treće mjesto iza Francuske i Engleske, a ispred Švicarske.

Novi nastup na najvećem natjecanju ‘Starog kontinenta’ uslijedio je u Austriji i Švicarskoj 2008. godine.

Hrvatska je pod vodstvom Slavena Bilića s tri pobjede prošla skupinu, a potom u šokantnom ogledu ispala od Turske u četvrtfinalu nakon izvođenja kaznenih udaraca.

Bio je to dvoboj u kojem je hrvatska reprezentacija povela u 119. minuti utakmice golom Ivana Klasnića, no samo minutu kasnije ukazao se Semih Senturk izjednačivši na 1-1. Prilikom izvođenja jedanaesterca Turska je slavila pored šokiranih Hrvata, a tragičari su postali Luka Modrić, Ivan Rakitić i Mladen Petrić.

Na EP 2012. u Poljskoj i Ukrajini Hrvatska ponovo nije prošla skupinu. Pod Bilićevim vodstvom, zauzela je treće mjesto u skupini iza Španjolske i Italije, kasnijeg prvaka i doprvaka.

Treći put skupinu su prošli na posljednjem EP-u 2016. u Francuskoj pod vodstvom izbornika Ante Čačića.

Ovoga puta je to bila osmina finala jer je EP proširen na 24 reprezentacije.

Osmina finala je donijela ogled protiv Portugala, a nakon dramatičnih 120 minuta slavili su Cristiano Ronaldo i društvo. Pogodak odluke zabio je Quaresma u 117. minuti. Portugal je potom preko Poljske, Walesa i Francuske stigao do europskog naslova.

Nažalost, niti četvrti pokušaj nije bio uspješan. U ludoj utakmici Španjolska je pobijedila Hrvartsku sa 5-3 izborivši plasman u četvrtfinale.

IZVORHINA
Prethodni članakIzetbegović: AFET ima značajnu ulogu u procesu evropskih integracija
Naredni članakHAK: Na put rano ujutro ili kasno navečer