Evropski regulator će “ovih sedmica” odlučiti o odobrenju Merckove tablete

Kapsula (Ilustracija Pixabay)

Evropsko regulatorno tijelo saopćilo je u utorak da će za nekoliko sedmica donijeti odluku o zahtjevu za stavljanje na evropsko tržište Merckova lijeka protiv COVID-19 molnupiravira u obliku tableta koji se prodaje pod nazivom Lagevrio.

“EMA  je počela ocjenu zahtjeva za odobrenje distribucije za oralni antivirusni lijek Lagevrio (molnupiravir)”, navodi Evropska agencija za lijekove (EMA) u saopćenju.

“EMA će ocijeniti korist i rizik Lagevrija u kratkom roku i mogla bi donijeti mišljenje za nekoliko sedmica ako su predočeni podaci dovoljno pouzdani i potpuni u dokazivanju djelotvornosti, neškodljivosti i kvalitete lijeka”, dodala je.

Dok se Evropa bori s novim valom epidemije, evropsko regulatorno tijelo je u petak odobrilo primjenu u hitnim slučajevima, što znači prije službenog odobrenja unutar EU-a, Merckove tablete protiv COVID-19 i počelo je ispitivanje za slično odobrenje Pfizerove tablete.

Oba ova lijeka se s nestrpljenjem očekuju jer su istraživanja pokazala da smanjuju rizik hospitalizacije i smrti kod rizičnih pacijenata.

Prethodni članakMalenica: Kazne od 30.000 do 50.000 kuna za nepoštivanje COVID potvrda
Naredni članakIvan Kordić i Dragoslav Dedović dobitnici nagrade „25. novembar“, dodjela u Srebrenici