Facebook i Instagram “dopuštaju širenje dezinformacija o virusu korona”

Displej mobitela (Ilustracija Pixabay)

Širenje dezinformacija o virusu korona omogućeno je na više desetaka Facebook i Instagram računa koji su tokom protekle godine dobili oko 370.000 pratilaca, po novom izvještaju.

Studija organizacije NewsGuard, koja prati dezinformacije na internetu, navodi 20 računa, stranica i grupa koji nastavljaju širiti teorije zavjere i netačne tvrdnje o COVID-19, ali su i dalje na društvenim mrežama te su dobili desetke hiljada novih pratilaca.

Grupe su objavljivale da vakcine protiv virusa štete djeci i da su općenito nesigurne, a mnoge od tih objava društvene mreže nisu označile upozorenjima za korisnike, objavio je NewsGuard.

U izvještaju se navodi da, iako su neke od tih stranica imale oznake koje je generirao Facebook i u kojima se obavještavalo da sadrže objave o COVID-19, korisnicima nije rečeno jesu li te informacije vjerodostojne.

NewsGuard je rekao da su neke stranice uključivale Facebook oznake koje nude poveznice na “najnovije informacije o virusu korona”, no ocijenio je da online platforme ne rade dovoljno da informiraju korisnike o vjerodostojnosti izvora koje dotični računi koriste u objavama.

Grupa za praćenje saopćila je da podnosi izvještaje Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) od septembra 2020. godine u kojima ukazuje na račune, grupe i stranice koje šire dezinformacije o virusu, a koje WHO koristi u svom radu s društvenim mrežama kako bi ublažio štetu od takvih tvrdnji.

No NewsGuard je rekao da je njegova studija pokazala da su, otkako je počeo označavati te račune, sve sporne stranice osim jedne zabilježile porast broja pratilaca.

Alex Cadier, britanski izvršni direktor NewsGuarda i autor izvještaja, rekao je da njihov “izvještaj pokazuje da, čak i kada su više puta upozoreni, Facebook i Instagram nisu štitili svoje korisnike od dezinformacija o COVID-19 i vakcinama.”

Izvještaji NewsGuarda Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u potpunosti su otvorena, a Facebook bi svojim korisnicima mogao pružiti transparentna objašnjenja zašto je toliko popularnih izvora na njegovoj platformi nepouzdano i promiču opasne dezinformacije.

“Umjesto toga, oni čine malo ili ništa. Mantra kompanije o animiranju korisnika po svaku cijenu znači da viralni i izvori dezinformacija koji izazivaju podjele i dalje cvjetaju, uprkos upozorenjima NewsGuarda i jasnoj opasnosti koja predstavlja za korisnike. Facebook je sebi dao novo ime, ali njihovo promicanje dezinformacija ostaje isto.”

Prošle sedmice Facebook je preimenovao kompaniju koja nadzire njegov raspon aplikacija i usluga u Meta.

Kao odgovor na NewsGuardovo istraživanje, glasnogovornik Mete je rekao da oni na svojim platformama “potiču ljude da se imuniziraju” i “poduzimaju mjere protiv dezinformacija”.

“Tokom pandemije uklonili smo više od 20 miliona štetnih dezinformacija i uklanjali sadržaj koji krši naša pravila, identificiran u ovom izvještaju.”

“Ukupno smo zabranili više od 3.000 računa, stranica i grupa zbog kršenja naših pravila”, rekao je glasnogovornik.

“Također, sve objave o vakcinama označavamo tačnim informacijama i sarađivali smo s nezavisnim pružateljima usluge provjere činjenica kako bismo 190 miliona postova označili kao lažne”, rekao je.

Prethodni članakVečernji list: Da bi mogli putovati, Rusi se besplatno vakcinišu u Hrvatskoj
Naredni članakBanožić: Vrijeme je za opoziv Milanovića