FBI skinuo oznaku tajnosti s prvog dokumenta o napadima 11. septembra

Dokument koji detaljno opisuje kontakte otmičara s njihovim saudijskim partnerima u SAD-u uključuje informacije o državljaninu Saudijske Arabije za kojeg se smatra da je pomogao dvojici otmičara koji su izvršili napade 11. septembra

Napad na "blizance"

Federalni istražni ured (FBI) objavio je, po nalogu američkog predsjednika Joea Bidena, prvi od tajnih dokumenata temeljenih na svojim istragama terorističkih napada 11. septembra, javlja Anadolu Agency (AA).

FBI je objavio dokument, iz 2016. godine, s kojeg je skinuta oznaka povjerljivosti u vezi s logističkom podrškom dvojici saudijskih otmičara u terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine.

Dokument koji detaljno opisuje kontakte otmičara s njihovim saudijskim partnerima u SAD-u uključuje informacije o državljaninu Saudijske Arabije za kojeg se smatra da je pomogao dvojici otmičara koji su izvršili napade 11. septembra.

U dokumentu u kojem se spominje da je državljanin Saudijske Arabije Omar al-Bayumi, obavještajni agent, učestvovao u pružanju putovanja, smještaja i financijske pomoći dvojici otmičara.

Prošle sedmice američki predsjednik Joe Biden potpisao je izvršnu naredbu koja zahtijeva objavljivanje dokumenata koji su do danas bili povjerljivi, na temelju istraga FBI-ja o terorističkim napadima 11. septembra.

U posljednje vrijeme u američkoj javnosti rastu kritike na temelju toga što Biden nije poduzeo nikakve korake prema žrtvama 11. septembra.