Francuska će održati zračne vježbe nad BiH

EUFOR

Mirovne snage Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) sapćile su u subotu da će Francuska provesti trenažne letove nad BiH u svjetlu pogoršanja međunarodne sigurnosne situacije.

EU je prošle sedmice odlučio povećati snage EUFOR-a na 1.100 vojnika sa 600 slanjem pričuva iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke kako bi se spriječila potencijalna nestabilnost nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Neke snage su već stigle.

BiH se nalazi stotinama kilometara od borbi, ali se suočava sa sve snažnijim separatističkim pokretom bosanskih Srba za koji analitičari kažu da ima barem prešutnu podršku Moskve.

“Nosač aviona Charles de Gaulle trenutno provodi operativnu obuku u Sredozemnom moru, a od ponedjeljka 7. marta njegovi avioni Rafale obavljat će prelete Zapadnog Balkana uključujući BiH”, saopćio je EUFOR.

Visoki dužnosnici NATO-a i EU-a upozorili su da bi se nestabilnost zbog rata u Ukrajini mogla proširiti na Zapadni Balkan, Moldaviju i Gruziju.

BiH je, kao i Ukrajina, dugo govorila da želi ući u NATO, što je stajalište koje je razbjesnilo Rusiju.

Moskva je u martu prošle godine rekla da će reagirati ako BiH poduzme korake prema pridruživanju vojnom savezu predvođenom SAD-om.

Bosanski Srbi, predvođeni proruskim Miloradom Dodikom, žele da zemlja ostane neutralna i da ostane izvan NATO-a.

Dodik, član predsjedništva ove zemlje, pokrenuo je najgoru političku krizu u BiH od kraja rata 1990-ih, dovodeći u pitanje državne institucije u okviru dugogodišnjeg nastojanja iz manjeg bh. entiteta da se otcijepe i na kraju pridruže susjednoj Srbiji.

EUFOR, koji je 2004. godine zamijenio mirovne snage NATO-a u BiH, sastoji se od oko 3.500 pripadnika – od kojih je 600 trenutno raspoređeno u zemlji.

Prethodni članakU Zagrebu održan skup podrške Ukrajini i Ukrajincima
Naredni članakEvakuacija iz Mariupolja zaustavljena, Rusi ne poštuju primirje