FRANCUSKA: Rasističke i islamofobične poruke ispisane na zidu džamije

Francuska je već nekoliko godina često poprište antiislamskih aktivnosti. Vandalizam i neprimjerene poruke i ranije su zabilježeni na džamijama i u drugim francuskim gradovima, uključujući Strazbur, Nantes i Rennes.

Antiislamske poruke ispisane su na zidovima džamije Talence, koja se gradi na jugozapadu Francuske.

Iz Fondacije muslimana Talence, koja je odgovorna za džamiju, navedeno je da su 21. aprila na ulaznom zidu džamije napisane islamofobične, rasističke i poruke mržnje.

Konstatovano je da rasističke i islamofobične poruke ispisane na zidu bogomolje, koja se nalazi na ruti gradskog prevoza, prelaze granice tolerancije.

Gradonačelnik Talenca Emmanuel Sallabery oštro je osudio ovaj čin koji je u suprotnosti s vrijednostima zemlje i temeljnim slobodama.

Naglašavajući da se grad solidariše sa svim muslimanima, Sallabery je izjavio da je pokrenuta istraga i zatražio je od policije da pronađe i kazni počinitelje.

Francuska je već nekoliko godina često poprište antiislamskih aktivnosti.

Vandalizam i neprimjerene poruke i ranije su zabilježeni na džamijama i u drugim francuskim gradovima, uključujući Strazbur, Nantes i Rennes.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin krajem prošle godine je kazao da su u okviru borbe protiv radikalnog islamizma od početka godine u toj zemlji zatvorene 73 džamije, privatne škole i poslovna objekta.