Frank-Walter Steinmeier ponovno izabran za predsjednika Njemačke

Frank-Walter Steinmeier (Foto Anadolija)

Frank-Walter Steinmeier ponovno je u nedjelju izbabran za predsjednika Njemačke i obećao da će se u drugome mandatu posvetiti ublažavanju posljedica pandemije virusa korona. 

Za njega je u prvome krugu glasalo 1.045 od 1.472 članova tzv. savezne konvencije koju čine zastupnici u nacionalnom parlamentu i predstavnici saveznih pokrajina.

“Prihvatam izbor za predsjednika Njemačke”, rekao je nakon objave rezultata Frank-Walter Steinmeier koji će dužnost predsjednika nastaviti obavljati idućih pet godina.

Za najvišu funkciju u zemlji takmičilo se još troje kandidata: predstavnica Saveza slobodnih birača Stefani Gebauer koja je dobila 58 glasova, kandidat Ljevice Gerhard Trabert s osvojenih 96 glasova i kandidat Alternative za Njemačku Max Otte kojeg je podržalo 140 članova konvencije.

Steinmeier, koji je kao socijaldemokratski političar u prvoj vladi Angele Merkel bio ministar vanjskih poslova, istakao se u prvom mandatu kao posrednik između sukobljenih strana u pristupu borbi protiv pandemije virusa korona. Uz to uživa i većinsku potporu građana.

Steinmeier je, po mišljenju analitičara, predsjednik koji je zemlju uspješno vodio kroz nekoliko kriza tokom svog prvog izbornog razdoblja, od kojih je najveća kriza izazvana pandemijom.

Nakon pobjede naglasio je da želi nastaviti raditi na “vidanju društvenih rana koje je uzrokovala pandemija”.