Fuchs: Učenici čine samo 8,7 posto zaraženih

Radovan Fuchs (Foto Hina)

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u petak da u ukupnom broju potvrđenih zaraza učenici čine 8,7 posto što daje argumentaciju da škole ostanu otvorene, a naglasio je i kako još nijedna županija nije tražila da se pređe na C model, odnosno praćenje nastave od kuće.

Ministar je rekao kako se ni županije u kojima je izrazito velik broj pozitivnih nisu odlučile na zatvaranje škola.

“U ukupnom broju potvrđenih zaraza, učenici čine 8,7 posto. To nam dodatno daje argumentaciju da ostavimo škole otvorenima jer znate da svi negativni efekti su kasnije teško ispravljivi, neke možete što se tiče gradiva, ali utjecaj na psihu je jako težak”, rekao je Fuchs za Dnevnik HTV-a.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs ranije je petak na konferenciji za novinare rekao da nastava u školama počinje u ponedjeljak uživo kako je to predviđeno nastavnim planom i kalendarom, uz izuzetak jednog manjeg mjesta gdje se zbog epidemiološke situacije prelazi na online nastavu. Najavio je da će se odluke o eventualnom prelasku na online nastavu donositi na lokalnoj i regionalnoj razini u saradnji s Ministarstvom.

U razgovoru za HTV istakao je kako treba pokušati učiniti sve da maturantima državna matura prođe što jednostavnije.

“Upravo zbog toga smo im dali pokusnu državnu maturu da se upoznaju i vide o čemu se radi. To je s jedne strane njima dobro, a s druge sigurno će pomoći profesorima da vide gdje su im učenici možda slabijeg znanja pa mogu i to popraviti i učiniti da matura prođe dobro”, rekao je ministar znanosti i obrazovanja.

Što se tiče provjere diploma prilikom prvog zapošljavanja u obrazovnom sistemu, naveo je kako će se ići s izmjenom same diplome te će biti elektronski žig na kojem će biti sadržani svi podaci o onome ko je diplomirao, što će se moći provjeriti jednostavnom aplikacijom.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs govorio je i o projektu cjelodnevne škole koji počinje na jesen. Naveo je kako se u projekt krenulo jer je broj sati hrvatske djece proveden u školi daleko ispod prosjeka EU, a projektom će se proširiti i omogućiti prenošenje znanja na jedan lakši način.

“Sada objavljujemo poziv za 50-ak škola koje će izvoditi probni oblik cjelodnevne nastave. Mogu se javiti sve škole koje već sada rade u jednoj smjeni i imaju osigurane infrastrukturne kapacitete da bi se takva nastava mogla odvijati”, istaknuo je Fuchs te potvrdio da moraju imati kuhinju.

Što se tiče obnove škole nakon potresa, ministar je rekao kako je u Zagrebu dio obnove prenesen u ingerenciju Grada Zagreba, a gradonačelnik je rekao da će škole biti obnovljene do početka sljedeće akademske godine.

Vezano za druge škole, ministar Fuchs rekao je kako bi sljedeću školsku godinu učenici mogli početi u svojim starim-novim prostorima, a nekoliko škola je koje će biti novoizgrađene – Ekonomska škola u Sisku, Srednja strukovna škola u Petrinji, Osnovna škola u Petrinji.

Prethodni članakSplit dobija Regionalni transfuzijski centar vrijedan više od 54 miliona kuna
Naredni članakJutarnji list: Stopirana obnova Banskih dvora vrijedna 155 miliona kuna