Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Naslovnica Istaknuto Generalna skupština UN-a: Usvojena rezolucija koja poziva Izrael da se povuče s...

Generalna skupština UN-a: Usvojena rezolucija koja poziva Izrael da se povuče s Golanske visoravni

Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju kojom se Izrael poziva na povlačenje s okupirane Golanske visoravni, objavio je TASS.

Za dokument je glasala ukupno 91 država, uključujući Rusiju, Brazil, Indiju, Kinu i Saudijsku Arabiju.

Osam zemalja, uključujući SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo, glasalo je protiv. 62 zemlje su bile suzdržane.

Rezolucija je rezultat koautorstva grupe nacija koja uključuje Alžir, Venecuelu, Egipat, Jordan, Irak, Katar, Sjevernu Koreju, Kubu, Kuvajt, Liban, Mauritaniju, Ujedinjene Arapske Emirate, Siriju i Tunis.

Dokument sadrži osam odredbi. U prvoj se navodi da Izrael do sada nije implementirao Rezoluciju 497 Vijeća sigurnosti UN-a iz 1981. godine kojom se izraelska aneksija proglašava ništavnom.

Osim toga, dokument “još jednom traži da se Izrael povuče s kompletnog okupiranog sirijskog Golana na liniju od 4. juna 1967. godine, kako bi se provele relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti”.

Također se utvrđuje da “nastavak okupacije sirijskog Golana i njegova de facto aneksija predstavljaju kamen spoticanja na putu postizanja pravednog, sveobuhvatnog i trajnog mira u regiji”.

Osim toga, Generalna skupština UN-a “poziva Izrael da nastavi pregovore sa sirijskom i libanonskom stranom i da poštuje obaveze postignute tokom prethodnih razgovora” i “traži od generalnog sekretara da izvijesti Generalnu skupštinu na njenoj 79. sjednici o provedbi ove rezolucije”.

Golansku visoravan, koja je bila u sastavu Sirije od 1944. godine, Izrael je zauzeo tokom Šestodnevnog rata 1967. godine. Izraelski parlament je 1981. godine usvojio zakon kojim je jednostrano proglašen suverenitet nad Golanskom visoravni.

Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo je aneksiju ništavnom u svojoj Rezoluciji 497, 17. decembra 1981. godine.

Bosna i Hercegovina, kao i susjedne Hrvatska i Srbija, bila je među 62 zemlje koje su bile suzdržane tokom glasanja o rezoluciji.

Prethodni članakGodišnjica presude šestorki: Herceg-Bosna je bila udruženi zločinački poduhvat
Naredni članakHenry Kissinger, voljeni ratni zločinac američke vladajuće klase, konačno je umro

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 70 sekundi