GLAS smatra da HDZ-ova vlada ne može osigurati temeljne funkcije države

GLAS

Iz GLASA su u ponedjeljak saopćili da HDZ-ova vlada ne može osigurati temeljne funkcije države, a da je sovjetska bespilotna letjelica koja je u četvrtak navečer pala na zagrebačkom Jarunu opet “pokazala tužnu istinu o državi – a to je da je nema”.

“Bespilotna letjelica koja je prije nekoliko dana pala na Jarun još jednom nam je, nažalost, pokazala tužnu istinu o našoj državi – a to je da je nema. Država koja nije u stanju obavljati ni temeljne funkcije zbog kojih postoji, teško da se takvom može zvati”, navodi se u saopćenju GLAS-a.

Stranka ocjenjuje da su u toj iznimno opasnoj situaciji državne institucije zakazale, i sigurnosno i komunikacijski.

“Trebalo je 12 sati da se državni vrh oglasi, a onda su predsjednik i ministar odbrane sazvali istovremeno odvojene konferencije za medije jer im, očito, i dalje nije jasno da se ne igraju u pijesku, nego vode državu”, kažu iz GLAS-a.

Dodaju kako smo u idućim danima dobili još više informacijske kakofonije i proturječnih izjava ministra odbrane Marija Banožića koje demantiraju redom svi stručnjaci.

“Smiješna maskirna šilterica na glavi valjda je trebala dati vjerodostojnost nesuvislim izjavama najgoreg ministra odbrane kojeg smo ikad imali, i koji zaslužuje automatsku smjenu”, navodi GLAS.

Kažu i da premijer Andrej Plenković zabija glavu u pijesak i ne želi vidjeti da ima ozbiljan problem s ministrom odbrane, i gotovo sa svim ministrima.

“Kad je vlada loša u normalnim vremenima, sve nekako ide po inerciji i izdrži se. Međutim, kad je vlada loša i nesposobna u kriznim vremenima, kao što se pokazalo s HDZ-ovom Vladom nakon potresa i sada, drmaju se sami temelji države”, saopćio je GLAS, zaključivši da se Vladi Republike Hrvatske “teško više može naći smisao postojanja”.

Prethodni članakJutarnji list: Suci Vrhovnog suda obili ispuniti upitnik o prihodima od vansudskih aktivnosti
Naredni članakMilanović: Treba početi graditi sistem protuzračne odbrane