Glavni tajnik UN-a zaprepašten izraelskim napadima na civile

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres „zaprepašten“ je stradanjima civila u Gazi, objavio je njegov glasnogovornik.

„Glavni tajnik je zaprepašten sve većim brojem stradalih civila, uključujući smrt deset članova iste obitelji, među njima i djece, u izraelskom zračnom napadu prošlu noć u kampu al-Šati u Gazi“, rekao je glasnogovornik Stephane Dujarric u subotu.

Otkad su sukobi eskalirali u ponedjeljak u Gazi je ubijeno najmanje 148 ljudi, uključujući 41 dijete, prenosi agencija Reuters.

Gaza, Paletina – 16. maj 2021: Izraelski vojni avioni izvršili su napad na civilno naselja u okrugu El-Rimal u Gazi. ( Mustafa Hassona – Anadolu Agency )

„Glavni tajnik je i duboko uznemiren izraelskim zračnim napadom kojim je uništena visoka zgrada u Gazi koja je bila dom ureda nekoliko međunarodnih medijskih organizacija, kao i stambenih prostora“, dodao je, referirajući se na zgradu u kojoj su bili smješteni uredi agencije Associated Press (AP) i medijske kuće Al Jazeera.

AP je osudio taj napad i pozvao Izrael da predoči dokaze da je, kao što tvrdi, u zgradi bio smješten i Hamas.

Predsjednik Upravnog odbora i generalni direktor Anadolu Agency (AA) Serdar Karagoz, američkoj novinskoj agenciji Associated Press (AP) i televizijskoj kući sa sjedištem u Kataru Al Jazeeri, nakon izraelskih napada na zgradu u Gazi u kojoj su se nalazili njihovi uredi, poslao je pisma podrške.

Karagoz je u pismima izvršnom direktoru Associated Pressa Garryju Pruittu i predsjedniku Upravnog odbora Al Jazeere Sheikh Hamadu bin Thameru al-Thaniju, kazao kako su užasnuti time što je izraelska vojska napala urede AP-a i Al Jazeere u Gazi.

Istakao je kako je, nakon što je došlo do podizanja tenzija prošle sedmice, Izrael za metu uzeo reportere koji izvještavaju o kršenjima ljudskih prava i činjenju ratnih zločina čime ispisuju historiju.

“Neprihvatljivo je to što Izrael za metu uzima medijske organizacije i time pokušava oduzeti pravo svijetu da bude informiran“, istakao je Karagoz.

„Glavni tajnik podsjeća sve strane da bilo kakvo neselektivno gađanje civilnih i medijskih struktura krši međunarodne zakone i mora pod svaku cijenu biti izbjegnuto“, zaključio je glasnogovornik Guterresa.