Gordan Grlić Radman: Primanje Hrvatske u Vijeće Evrope je bilo “veliko postignuće”

Gordan Grlić Radman

Hrvatska je prije 25 godina postala članica Vijeća Evrope i to je bilo “veliko postignuće”, rekao je u subotu ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman na Cvjetnom trgu u Zagrebu gdje je učestvovao u obilježavanju te godišnjice.

Ministar je podsjetio da je Hrvatska 6. novembra 1996. postala članicom “najstarije evropske integracije čija je uloga bila jačanje evropskog jedinstva i blagostanja i prosperiteta, naravno kroz promicanje zajedničkih vrijednosti i načela zaštite temeljnih ljudskih prava i sloboda, demokratije i vladavine prava”.

“Prije 25 godina to je bilo veliko postignuće što je Hrvatska primljena u Vijeće Evrope. Naše članstvo govori da smo usvojili sve njezine standarde, da primjenjujemo temeljna ljudska prava i sve slobode”, rekao je ministar novinarima.

Danas je Hrvatska aktivna članica Vijeća Evrope, a hrvatski predstavnici i stručnjaci u tijelima Organizacije te u okviru međuvladine i međuparlamentarne suradnje učestvuju u donošenju svih politika i dokumenata Vijeća, istaknuo je ministar.

Kao najveće priznanje naporima Hrvatske u okviru Vijeća Evrope, ali i na nacionalnoj razini, istakao je izbor bivše potpredsjednice vlade i ministrice vanjskih i evropskih poslova Marije Pejčinović Burić za glavnog sekretara Vijeća 26. septembra 2019. godine.

To je, kako je rekao, najviša hrvatska funkcija do sada u nekoj međunarodnoj organizaciji.

Po njegovim riječima, Hrvatska je svoju posvećenost evropskim vrijednostima dodatno potvrdila kroz predsjedanje najvažnijim izvršnim tijelom Vijeća, Odborom ministara u drugoj polovini 2018. godine.

U okviru niza aktivnosti obilježavanja 25. godišnjice primitka Hrvatske u Vijeće Europe, Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova je danas postavilo reklamni štand na Cvjetnom trgu u Zagrebu s ciljem približavanja građanima važnosti Vijeća Evrope i hrvatskog članstva u toj organizaciji.

Na promidžbenom štandu Ministarstva također sudjeluju Ured Vlade za ravnopravnost spolova, Ured Vlade za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Ministarstvo kulture i medija te Ministarstvo turizma i sporta.

Hrvatska pošta je 5. novembra 2021. izdala prigodnu poštansku marku “25. obljetnica primitka Republike Hrvatske u Vijeće Evrope” te omotnicu s prigodnom markom s otisnutim žigom.

Prethodni članakMađarski premijer Orban u Banjoj Luci razgovarao s Dodikom
Naredni članakChristian Schmidt: Raspad BiH bi utjecao na cijelu regiju