Granična policija BiH: Sve više ilegalnih migranata u teretnim vozila

Ilegalni migranti (Foto Granična policija BiH)

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine u posljednje vrijeme, radeći na suzbijanju ilegalnih migracija preko teritorija BiH, sve više bilježe slučajeve otkrivanja državljana zemalja visokog migracijskog rizika u teretnim motornim vozilima.

Od početka godine, u tovarnom prostoru teretnih motornih vozila, GP BiH je evidentirala oko 80 slučajeva u kojima je otkriveno oko 260 migranata koji su pokušali nezakonito prijeći državnu granicu BiH.

Slučajevi su najčešće evidentirani u zoni odgovornosti jedinica granične policije Brod, Orašje, Gradiška i Zvornik.

Najnoviji slučaj zabilježen je 4. novembra kada su pripadnici JGP Brod na drugoj liniji graničnih provjera na Međunarodnom graničnom prijelazu Brod, uz korištenje specijalistične opreme, otkrili četiri ilegalna migranta u tovarnom prostoru teretnog motornog vozila, bh. nacionalnih oznaka, saopćili su iz GP BiH.

Dodaje se kako su u razgovoru sa službenicima Granične policije ilegalni migranti izjavili da dolaze iz Afganistana nakon čega su predani pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.

Podsjeća se da GP BiH kontinuirano poduzima niz preventivnih mjera i radnji u cilju nadziranja državne granice.

Zbog registriranja većeg broja slučajeva korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata i nezakonit prelazak državne granice, jedna od mjera je i pojačana kontrola i obavezni pregled svih teretnih motornih vozila, navodi se u priopćenju.

Prethodni članakNove mjere u Hrvatskoj: Širi se upotreba COVID potvrda
Naredni članakNjemačka industrijska proizvodnja pada zbog nestašice u lancu snabdijevanja