Gripa H5N1 potvrđena kod labudova u tri županije

Labud (Ilustracija Pixabay)

Novi slučajevi gripe ptica podtipa H5N1 potvrđeni su početkom januara kod četiri crvenokljuna labuda na području Zagrebačke, Istarske i Vukovarsko-srijemske županije, saopćilo je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede.

Zaraženi labudovi pronađeni su u Zagrebačkoj županiji na jezeru Siromaja, u Istarskoj kod Novigrada na ušću rijeke Mirne, te u Vukovarsko-srijemskoj na utoku rijeke Spačve i Bosuta.

U decembru 2021. na području Osječko-baranjske županije potvrđeni su slučajevi visoko patogene gripe ptica podtipa H5N1 kod tri sive čaplje na dvije lokacije u Parku Prirode Kopački Rit.

Od novembra prošle do januara ove godine gripa ptica potvrđena je na jednom imanju s domaćom peradi (Sisačko–moslavačka županija) te kod ukupno 16 divljih ptica.

Riječ je o sedam ptica u Sisačko-moslavačkoj županiji, tri u Osječko-baranjskoj, dvije u Vukovarsko-srijemskoj te po jednoj u Međimurskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Zagrebačkoj i Istarskoj županiji.

Zbog pojave visokopatogene gripe ptica u Hrvatskoj su od 5. decembra na snazi stroge preventivne mjere određene Naredbom o mjerama za sprečavanje pojave i širenja gripe ptica na području Republike Hrvatske. Mjere se odnose na obaveznu provedbu higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi.

Obavezno je držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi.

Radi ranog otkrivanja influence ptica, nadležnoj veterinarskoj organizaciji treba odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu.

Ministarstvo poljoprivrede apelira na odgovorno ponašanje svih posjednika peradi i ptica u zatočeništvu i pridržavanje mjera, a Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane osigurala je 24-satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti kod divljih ptica.

Prethodni članakVečernji list: Njemačka pokreće raspravu o Hrvatskoj u Schengenu
Naredni članakSAD uvele sankcije protiv Milorada Dodika