Grlić Radman: Zapadni Balkan visoko na agendi Vijeća Evrope

Gordan Grlić Radman

Zapadni Balkan je u središtu pozornosti Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, a Hrvatska je izvijestila to evropsko tijelo o stanju u regiji te smatra da se EU mora politički snažnije angažirati i dati do znanja da joj je stalo do njene stabilnosti, rekao je u ponedjeljak u Strasbourgu šef hrvatske diplomatije. 

Ministar Gordan Grlić Radman u Strasbourgu je nazočio obilježavanju 25. godišnjice pristupanja Hrvatske Vijeću Evrope te se sastao s glavnom sekretaricom Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Despinom Chatzivassiliou-Tsovilis i predsjednikom Evropskog suda za ljudska prava Robertom Spanom.

“Razgovarao sam s glavnom sekretaricom Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Despinom Chatzivassiliou-Tsovilis koja me je izvijestila da je Zapadni Balkan visoko na agendi tog tijela”, rekao je Grlić Radman u izjavi za novinare.

Po njegovim riječima, Hrvatska je najpozvanija razgovarati o Zapadnom Balkanu jer dijeli iskustvo i historiju te ima najdužu granicu sa zemljama Zapadnog Balkana.

“Ja sam je detaljno izvijestio o izazovima s kojima se sada suočavamo u svim tim državama u kojima je situacija dosta dinamična”, kazao je ministar, dodavši da se EU poziva “na aktivniji politički pristup kako bismo poslali jasne poruke da nam je stalo do stabilnosti, funkcionalnosti i prosperiteta zemalja Zapadnog Balkana”.

Kazao je da je od Chatzivassiliou-Tsovilis doživio pohvale na račun Hrvatske, ne samo kao odgovorne članice Vijeća Evrope nego Hrvatske koja uživa ugled u međunarodnim organizacijama, koja je globalno vidljiva u svim onim usvojenim vrijednostima, počevši od ljudskih prava, vladavine prava, borbe protiv korupcije i borbe protiv trgovine ljudima”.

Grlić Radman je također kazao da je predsjednik Evropskog suda za ljudska prava Spano istakao primjer Hrvatske kao zemlje koja je snažno prisutna i aktivna u prihvatanju presuda Evropskog suda i ugrađivanja istih u zakonodavstvo Hrvatske, što oni snažno podržavaju i ističu nas kao primjer.

Prethodni članakHrvatska donirala vakcine Butanu, Vijetnamu, Ruandi i Kosovu
Naredni članakAustrijski mediji: Skup u Bleiburgu mogao bi biti zabranjen