Gumenim metkom u lice nakon teravije: Povrijeđeno 205 osoba nakon izraelskog napada u Al-Aksi

Konstatovano je da je većina povreda nanesena gumenim mecima

Izraelske snage su šok bombama i suzavcem izvele napade na različitim lokacijama u Istočnom Al-Qudsu, nedugo nakon iftara. (Mostafa Alkharouf - Anadolu Agency )

Broj povrijeđenih u izraelskom napadu izvedenom u petak uvečer u džamiji Al-Aksa, na kapiji Damask u Starom gradu i u distriktu Sheikh Jarrah u Istočnom Al-Qudsu (Istočnom Jerusalemu) porastao je na 205, objavio je palestinski Crveni polumjesec.

Izraelske snage su šok bombama i suzavcem izvele napade na različitim lokacijama u Istočnom Al-Qudsu, nedugo nakon iftara (obrok nakon posta tokom mjeseca ramazana).

Iz palestinskog Crvenog polumjeseca je navedeno da je u napadima povrijeđeno 205 Palestinaca, od kojih je 88 hospitalizirano.

Konstatovano je da je većina povreda nanesena gumenim mecima na području lica i grudnog koša.

Palestinski Crveni polumjesec formirao je improvizovanu bolnicu u regiji.

Izraelska policija pokušala je sinoć rastjerati vjernike unutar Harem-i šerifa u džamiji Al-Aksa koristeći šok bombe i suzavac.

Vjernici su u džamiji bili na teravih-namazu, zajedničkoj noćnoj molitvi tokom mjeseca ramazana.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Nakon Mesdžidul-harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mjesto za muslimane.

IZVORAnadolu Agency
Prethodni članakZAGREB: Održan okrugli stol “Prošlost, sadašnjost i budućnost Europske unije”
Naredni članakNOĆ OBJAVE: U akšam nastupa 27. noć ramazana Lejletu-l-kadr