Hadrović: SAD se mnogo snažnije uključuje na političku scenu BiH

Bivši diplomata Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Odbora direktora Savjetodavnog vijeća za BiH, čije je sjedište u Washingtonu, Adnan Hadrović ocijenio je u razgovoru za Fenu da BiH može očekivati snažniju podršku administracije američkog predsjednika Joea Bidena, napominjući istovremeno da je politika Sjedinjenih Američkih Država – politika kontinuiteta.

– Međutim, da bi se to realiziralo, bh. politička elita mora mnogo toga uraditi unutar BiH na planu potrebnih reformi, a posebno u borbi protiv korupcije i osnaživanja pravosudnog sistema koji bi morao nedvojbeno biti potpuno neovisan od bilo kakvih političkih uticaja – dodao je.

Napominje da će angažman SAD-a biti zasigurno veći što je na neki način pokazala i nedavno organizirana vojna vježba “Brzi odgovor 21” u kojoj su učestvovali pripadnici američke vojske i Oružanih snaga BiH. To je, kaže, jasan znak da se SAD mnogo snažnije vraćaju na bh. teren.

– Također, tu je i jača koordinacija aktivnosti na relaciji Washington-Berlin-Brisel-BiH, kao i činjenica da je borba protiv korupcije stavljena u razred strateških interesa SAD u svijetu, a posebno na Balkanu. Na taj način će biti vršen pritisak na bh. političku elitu da počne rješavati korupciju u BiH – stava je.

Hadrović naglašava da će se tražiti i izmjene Izbornog zakona budući da su SAD i Evropska unija duboko involvirane u taj proces i to su, kaže, samo neki od elementa koji ukazuju na ozbiljniji i jači povratak SAD-a na bh. političku scenu.

Iako se zna kako je ranije to izgledalo, Hadrović je ipak izrazio očekivanje da će poruke koje su poslane iz Washingtona i Brisela biti adekvatno shvaćene kako bi BiH napravila potrebne iskorake prije svega zbog svojih građana.

Kako bi se unaprijedile veze između dvije zemlje uskoro će na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu biti otvoren Centar za međunarodne odnose i postkonfliktna istraživanja koji će predvoditi redovna profesorica Nermina Mujagić.

Centar je dobio podršku Rektorata Univerziteta u Sarajevu i Dekanata Fakulteta, a pored toga što će to biti mjesto okupljanja intelektualne elite u Bosni i Hercegovini i međunarodnih faktora, taj centar će biti mjesto za sve fulbrajtove polaznike iz BiH koji su do sad participirali na američkom Fulbright programu.

IZVORFENA
Prethodni članakBroj poginulih u poplavama na zapadu Njemačke povećan na 133
Naredni članakČović ponovo o prijateljstvu Hrvatske i Bošnjaka, a “zabija nož u leđa”