HDZ ne prihvata opozicione prijedloge da DIP u 30 dana provjeri potpise za referendum

DIP (Foto Hina)

Prijedlozi Mosta i SDP-a da se Državnom izbornom povjerenstvu, a ne Vladi povjeri provjera broja i vjerodostojnosti potpisa prikupljenih za dvije Mostove referendumske inicijative i to obavi u roku od 30 dana nisu u petak dobili podršku vladajućeg HDZ-a u Saboru.

Prijedlozi se ne prihvataju, kazao je Dražen Bošnjaković (HDZ), predsjednik Odbora za Ustav i Poslovnik koji je, kao ovlašteno tijelo, Saboru predložio da Vladu pozove na provjeru potpisa, ne propisujući za to rok.

Opetovao je kako nema zakonske osnove da se spomenuti posao povjeri DIP-u.

Zagovarajući da to ipak radi DIP, Arsen Bauk (SDP) istakao je da je Vlada u ovom slučaju jedna od strana u postupku.

Referendumi se iniciraju kad vlast ne želi nešto provesti

“Referendumi se iniciraju kad vlast ne želi nešto provesti”, kazao je i naveo kako je Vlada dosadašnju praksu Sabora da njoj povjerava provjeru potpisa i sama naznačila “kao možda ne najbolju”, jer je u prijedlogu novog zakona o referendumu predložila da to ubuduće radi DIP.

“DIP je u ovom slučaju manje opterećen određenim sjećanjima, vi biste mu trebali omogućiti da to odradi i da nema nikakvih insinuacija“, poručio je Bošnjakoviću, odnosno vladajućima, Božo Petrov (Most), navodeći kako ih građani zadnjih godina optužuju da su ukrali referendume Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje.

Bauk se nadovezao i pozivom da se utvrdi rok za brojanje potpisa, “30, 45, 90 dana ili četiri godine”. U suprotnom će Vlada imati stalan pritisak kad će to završiti, tim više jer su požurivali inicijatore referenduma “Odlučujmo zajedno” i “Dosta je stožerokracije” da čim prije predaju potpise, kazao je.

Osim toga, “naši su amandmani dokaz ljubavi i povjerenja prema Vladi jer smo predložili sve što je ona predložila u novom zakonu o referendumu”, ironizirao je SDP-ovac.

HDZ-ovac Bošnjaković odbio je i SDP-ov prijedlog da se osnuje poseban saborski odbor koji bi bio supervizor brojanja potpisa te imao sedam članova, tri iz opozicije i četiri iz vladajuće većine.

Ne želite nezavisno tijelo koje bi kontrolirano one koji broji potpise

“Ne želite nezavisno tijelo za brojanje, ne želite rok, ne želite da neko kontrolira ove koji broje, što može poći krivo kad se odbiju svi mehanizmi kontrole”, poručio je Bauk vladajućima.

Sve što vidimo od predaje potpis 24. januara je odugovlačenje, zašto to ne želite, zašto bježite od građana, upitao ih je Petrov.

Konačnu odluku o prijedlozima, odnosno amandmanima Mosta i SDP-a, ipak će donijeti Sabor na podnevnom glasovanju.