HDZ u nedjelju bira nova rukovodstva lokalnih organizacija

HDZ

Članovi HDZ-u nedjelju će na unutarstranačkim izborima birati nova vodstva općinskih, gradskih i županijskih organizacija stranke te zagrebačke Gradske organizacije HDZ-a, najavljeno je u subotu iz stranke.

Redovni unutarstranački izbori održavaju se u skladu s odlukom Nacionalnog vijeća HDZ-a od 12. jula 2021.

Više od 200.000 članova stranke će po načelu, jedan član – jedan glas, na 567 biračkih mjesta birati predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija HDZ-a, kažu iz stranke. Ukupno se takmiči 658 kandidata.

U Gradu Zagrebu izbori se provode za predsjednike i potpredsjednike zagrebačke organizacije stranke te organizacija 17 gradskih četvrti.

Za predsjednika zagrebačke Gradske organizacije HDZ-a u utrci su aktuelni predsjednik Mislav Herman i Pavo Kostopeč, a za potpredsjednike ministri Josip Aladrović i Nikolina Brnjac, Mario Župan, Frane Barbarić, Ninoslav Vranješ, Helena Melovnik Zrinjski, Davor Laura i Josip Komšo.

Najviše biračkih mjesta ima u Splitsko-dalmatinskoj županiji, njih 56, a najmanje u Požeško-slavonskoj županiji  – deset, jer imaju i najmanje organizacija. U gradu Zagreb je 17 biračkih mjesta.

Unutarstranački izbori se, u skladu s epidemiološkim mjerama, održavaju od 08 do 19 sati. Drugi krug stranačkih izbora, ondje gdje bude trebalo, održat će se 24. oktobra.

U skladu sa Statutom HDZ-a lokalne organizacije stranke do županijske razine moraju održati izbore u roku od šest mjeseci od lokalnih izbora.

Prethodni članakLinhart: Jedinstvo i suverenitet BiH preduvjet za stabilnost regiona
Naredni članakU Sarajevo stigao patrijarh Porfirije, dočekao ga i zloglasni pripadnik VRS Vojislav Čarkić Žućo