Hrvatska donirala vakcine Butanu, Vijetnamu, Ruandi i Kosovu

Hrvatska je donirala 490.000 doza vakcine AstraZeneca koje su poslane u Butan, Vijetnam, Ruandu, Kosovo, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Hrvatska je naručila dovoljno vakcina tako da je čak mogla preko programa Covax Svjetske zdravstvene organizacije donirati 490.000 doza siromašnijim zemljama u kojima je zbog manje dostupnosti ili pak zbog njegove visoke cijene vakcinacija manje dostupna.

Donacije su se organizirale uglavnom u trenucima kad je u Hrvatskoj vakcinacija bila u zastoju pa se manje trošilo, a da se ne bi dogodilo da vakcini prođe rok trajanja, što bi značilo njihovo uništenje, proizvođači su vakcine slali direktno u druge zemlje umjesto u Hrvatsku.

Donirali smo do polovine ovog mjeseca 420.000 doza AstraZenece u osam zemalja, primjerice u Crnu Goru, Kosovo i Butan po 10.000, a u Bosnu i Hercegovinu 170.000 te u Sjevernu Makedoniju 30.000. Vijetnam je dobio 60.000, Ruanda 100.000, a u Albaniju je donirano 30.000 doza. Zadnja pošiljka išla je u BiH prošlog mjeseca i to 70.000 doza Moderne.

“Na razini Evropske komisije dogovorene su donacije preko programa Covax, tako da se tačno zna gdje je i kome otišla određena pošiljka vakcina. Naime, za dio vakcina u trenutku kad se u Hrvatskoj ili nekoj drugoj zemlji troši manje od onog što je trebalo biti isporučeno, ne čeka se da se približi istek roka trajanja, već se na vrijeme, direktno iz fabrike u kojoj se vakcina proizvodi, donirano šalje u te druge zemlje”, objašnjava način doniranja dr. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica direktora HZJZ-a.

Dodaje da te donirane vakcine nisu na lageru u Hrvatskoj, kako se to nerijetko misli, već kod proizvođača koji umjesto u Hrvatsku određene doze po specificiranim serijama isporučuju na drugo mjesto, donosi Jutarnji list.

Prethodni članakIzetbegović iz Wiltza: Birajte one koji vole BiH
Naredni članakGrlić Radman: Zapadni Balkan visoko na agendi Vijeća Evrope